Εξωσωματική σε φυσικό κύκλο

Ο φυσικός κύκλος για εξωσωματική πραγματοποιείται χωρίς την χρησιμοποίηση φαρμάκων.

Προσωπικά ενθαρρύνω τους ασθενείς να δοκιμάσουν φυσικό κύκλο εξωσωματικής σαν πρώτη επιλογή όπως συμβαίνει σε αρκετά κέντρα παγκοσμίως σήμερα. Τα ποσoστά επιτυχίας μπορεί να είναι χαμηλότερα σε σχέση με την κλασσική εξωσωματική σε ορισμένες γυναίκες αλλά η θεραπεία είναι ασφαλέστερη, λιγότερο ακριβή και μπορεί να επαναληφθεί σε διαδοχικούς κύκλους.

Αυξανόμενα ποσοστά επιτυχίας

Η καλύτερη κατανόηση της φυσιολογίας της ωοθήκης, καινοτομίες στην τεχνολογία των υπερήχων και η διαθεσιμότητα τεχνητών ορμονών μας επιτρέπουν σήμερα να ξεκινήσουμε  την διέγερση των ωοθηκών στον φυσιολογικό  κύκλο της γυναίκας δίνοντας την δυνατότητα να δημιουργήσουμε πιο ήπια πρωτόκολλα διέγερσης.

 

Τα παραπάνω σε συνδυασμό επιπλέον εξελίξεις στην γυναικολογία και στην εμβρυολογία κάνουν την εξωσωματική σε φυσικό κύκλο ή με  ήπια διέγερση των ωοθηκών πιο επιτυχημένη από ποτέ με ολοένα και μεγαλύτερη απήχηση στην καθημερινή κλινική πρακτική.

 Πιο ασφαλής επιλογή

Η υγεία και η ευκολία της θεραπείας για την μητέρα και το παιδί είναι η πρώτη μας προτεραιότητα σήμερα. Αυτή η μορφή εξωσωματικής γονιμοποίησης προσφέρει  μια λιγότερο επεμβατική προσέγγιση στην υπογονιμότητα και η μη χρησιμοποίηση φαρμάκων ή λιγότερων φαρμάκων οδηγεί σε λιγότερους πιθανούς κινδύνους και παρενέργειες.

 

Στην κλασσική διέγερση στην εξωσωματική, υπάρχουν πολλοί πιθανοί κίνδυνοι. Συμπτώματα εμμηνόπαυσης μπορεί επίσης να εμφανισθούν εξαιτίας της καταστολής των ορμονών των ωοθηκών ενώ περαιτέρω παρενέργειες όπως πονοκέφαλοι, εφιδρώσεις, εξάψεις,  αίσθημα φουσκώματος και αλλαγές στην διάθεση είναι συχνά.

Λιγότερο ακριβή

Η εξωσωματική σε φυσικό κύκλο είναι είναι λιγότερο ακριβή από ότι η κλασσική εξωσωματική και δεν προϋποθέτει την καθημερινή χρήση ενέσεων ακριβών φαρμάκων.

Η διαδικασία εξωσωματικής σε Φυσικό κύκλο

 

Η διαδικασία περιλαμβάνει την συλλογή του φυσικά παραγόμενου ωαρίου, γονιμοποίησή του στο εργαστήριο και τοποθέτηση ενός εμβρύου μέσα στην μήτρα, η οποία δεν έχει διεγερθεί από φάρμακα.

Μπορεί να επαναληφθεί σε διαδοχικούς κύκλους;

Οι ασθενείς που διαλέγουν αυτή την επιλογή μπορούν να επαναλάβουν την θεραπεία σε διαδοχικούς κύκλους ενώ αντίθετα εξαιτίας της επίδρασης των φαρμάκων διέγερσης στο σώμα, στην κλασσική εξωσωματική επιβάλλεται διάλειμμα από δύο έως τρεις μήνες.

Είμαι κατάλληλη για την θεραπεία;

 

Όλες οι γυναίκες που κάνουν ωορρηξία και θέλουν να αποφύγουν τα φάρμακα διέγερσης των ωοθηκών και τους κινδύνους από αυτά και παρενέργειες μπορούν να διαλέξουν την θεραπεία αυτή ως πρώτη επιλογή.

 

Στο παρακάτω βίντεο η Prof Geeta Nargund εξηγεί για την ήπια διέγερση στην εξωσωματική και την εξωσωματική χωρίς φάρμακα, εξωσωματική σε φυσικό κύκλο.

 Τι είναι ο τροποποιημένος φυσικός κύκλος;

Είναι μια μορφή εξωσωματικής φυσικού κύκλου όπου φάρμακα δίνονται γενικά για δύο με τέσσερις μέρες με σκοπό να μπλοκάρουν την ωορρηξία σε συνδυασμό με FSH και HMG (φάρμακα διέγερσης)  ως υποβοηθητική θεραπεία. Το φάρμακο hCG  δίνεται για να διεγείρει την ωρίμανση του ωαρίου πριν την συλλογή του. Προγεστερόνη σε χάπια δίνεται για να βοηθήσει την εμφύτευση. Με αυτήν την μέθοδο δεν είναι σπάνιο να συλλεχθούν πάνω από ένα ώριμα ωάρια.

Όλες οι γυναίκες που είναι κατάλληλες για εξωσωματική σε φυσικό κύκλο μπορούνε να κάνουνε τροποποιημένο φυσικό κύκλο εφόσον είναι διατεθειμένες να πάρουνε φάρμακα για 2-4 ημέρες κατά την διάρκεια του κύκλου τους.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της θεραπείας αυτής ;

  • Αυξημένα ποσοστά επιτυχίας
  • Προτιμότερη για γυναίκες με χαμηλή AMH, προηγούμενη χαμηλή απάντηση σε διέγερση με κλασσική διέγερση εξωσωματικής.
  • Μπορεί να επαναληφθεί σε διαδοχικούς κύκλους.
  • Το συνολικό κόστος του φυσικού κύκλου είναι σημαντικά χαμηλότερο σε σχέση με τον κλασσικό κύκλο διέγερσης στην εξωσωματική.
  • Περισσότερα από ένα ωάρια μπορούνε να συλλεχθούν και δύο έμβρυα μπορεί να είναι διαθέσιμα για εμβρυομεταφορά.
  • Κατάλληλο για γυναίκες με υψηλή FSH (>10) και ιδιαίτερα χαμηλή AMH (<0.4 ng/ml)
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ