5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζω πριν την θεραπεία εξωσωματικής

5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζω πριν την θεραπεία εξωσωματικής

  1. Η υπογονιμότητα είναι κάτι πολύ συνηθισμένο στην σημερινή εποχή και περίπου 1 στα 20 παιδιά στις πόλεις σήμερα γεννιέται με την μέθοδο της εξωσωματικής γονιμοποίησης.
  2. Η τεχνική έχει αλλάξει πολύ τα τελευταία χρόνια με χρήση λιγότερων ή και καθόλου φαρμάκων (Φυσικός κύκλος όπου υπάρχει ένδειξη, πολύ λιγότερο χρόνο θεραπείας και μηδενικές παρενέργειες.
  3. Η συνολική υγεία της γυναίκας ή του ζευγαριού αποτελεί σήμερα πρωταρχική μέριμνα όπως και η  αποφυγή επιπλοκών. Συχνά  απαιτείται διατροφολογική και ψυχολογική υποστήριξη από ειδικούς και ζητείται η συνδρομή ουρολόγων, ενδοκρινολόγων, μικροβιολόγων  και άλλων ειδικοτήτων για να συμβάλλουνε στην καλύτερη έκβαση της θεραπείας. H τακτική αυτή έχει αυξήσει τα ποσοστά επιτυχίας σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
  4. Το κέντρο που γίνεται η θεραπεία είναι εξίσου σημαντικό με τον γιατρό που έχει την συνολική επίβλεψη και πραγματοποιεί τις επεμβάσεις, μιας και υπάρχουνε μεγάλες διαφορές στις τεχνικές και τα υλικά που χρησιμοποιούνται  αλλά και τον συνεχή  ποιοτικό έλεγχο του εργαστηρίου με αποτέλεσμα πολύ διαφορετικά ποσοστά επιτυχίας.
  5. Ο υπέρηχος με χρήση νέων τεχνολογιών όπως της 3D υπερηχογραφίας, μπορεί να κατευθύνει την θεραπεία και να διαγνώσει ανωμαλίες που παλιότερα απαιτούσαν επεμβατικές μεθόδους διάγνωσης όπως την λαπαροσκόπηση.

 

Κείμενο Βασίλης Σαράφης

O κ Σαράφης Βασίλης είναι Χειρουργός Γυναικολόγος Μαιευτήρας με εξειδίκευση στην  Γονιμότητα και την Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή στο Λονδίνο. Διετέλεσε Επιμελητής στο Center of Reproduction and Advanced Technology C.Re.A.Te του Λονδίνου για 4 χρόνια και τα τελευταία 2 χρόνια συνεργάζεται με την κλινική Embryolab στην Θεσσαλονίκη ενώ διατηρεί και ιδιωτικό ιατρείο στην Λάρισα όπου βλέπει ασθενείς κάθε Δευτέρα και Πέμπτη απόγευμα.ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ