Κρυοσυντήρηση ωαρίων για καθυστέρηση της τεκνοποίησης

Κρυοσυντήρηση ωαρίων για καθυστέρηση της τεκνοποίησης – Νέα εργαστηριακή μέθοδος κατάψυξης με εντυπωσιακά αποτελέσματα σε σχέση με παλιότερες τεχνικές

 

 

Η κρυοσυντήρηση ωαρίων για καθυστέρηση της τεκνοποίησης στηρίζεται στο πρόσφατο επίτευγμα της τεχνολογίας κατάψυξης  η οποία με την σύγχρονη μέθοδο της υαλοποίησης – vitrification of oocytes – δίνει εντυπωσιακά αποτελέσματα ως προς την επιβίωση των ωαρίων. Έχουνε έτσι την δυνατότητα οι γυναίκες να «παγώσουνε» τον χρόνο κρυοσυντηρώντας τα ωάρια τους και να τα χρησιμοποιήσουνε αργότερα όταν οι συνθήκες της ζωής τους είναι ευνοικότερες.

 

 

Η κατάψυξη ωαρίων είναι κάτι που ξεκίνησε αρκετά χρόνια πριν με τη μέθοδο της αργής κατάψυξης (slow freezing). Τα αποτελέσματα της μεθόδου αυτής κατάψυξης γρήγορα έδειξαν ότι τα ωάρια είναι αρκετά ευαίσθητα κύτταρα δεν επιζούνε παρά ένα μέρος αυτών από την όλη διαδικασία. Τα τελευταία χρόνια αναπτύχθηκε μία νέα μέθοδος κατάψυξης κυττάρων,  η λεγόμενη υαλοποίηση – vitrification – με την οποία καταφέρνει κανείς να πετύχει πολύ υψηλό ποσοστό επιβίωσης των ωαρίων μετά από κατάψυξη και απόψυξή τους. Το σενάριο λοιπόν της κρυοσυντήρησης ωαρίων για καθυστέρησης της τεκνοποίησης επανέρχεται στο προσκήνιο απελευθερώνοντας τις γυναίκες ως προς την επιλογή του χρόνου τεκνοποίησης.

 

Η όλη μέθοδος είναι σχετικά απλή. Η γυναίκα θα πρέπει να πάρει κάποια φάρμακα με την έλευση της περιόδου της για περίπου 10 μέρες. Τα φάρμακα αυτά έχουνε ως σκοπό την διέγερση των ωοθηκών προς παραγωγή περισσοτέρων του ενός ωρίμων ωαρίων που συνήθως παράγει η ωοθήκη σε έναν καταμήνιο κύκλο. Στην 12η περίπου μέρα του κύκλου της γυναίκας τα ωάρια αυτά είναι έτοιμα για λήψη. Η διαδικασία της λήψης γίνεται σε εξειδικευμένο κέντρο με την παρουσία αναισθησιολόγου και την χρησιμοποίηση μέθης ώστε η γυναίκα να μην αισθανθεί καθόλου πόνο. Η λήψη γίνεται διακολπικά με μία βελόνη και την καθοδήγηση υπερήχου και συνήθως κρατάει 15 λεπτά . Σε 1 ώρα συνήθως είναι έτοιμη να πάει σπίτι της και την επόμενη μέρα μπορεί να επιστρέψει στην εργασία της. Η όλη διαδικασία δεν προκαλεί παρενέργειες ή επιπλοκές παρά σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις. Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται είναι απόλυτα ασφαλή και υπάρχει μεγάλη εμπειρία στην χρήση του μιας και είναι τα ίδια φάρμακα που χρησιμοποιούνται σε στάδια της διαδικασίας εξωσωματικής γονιμοποίησης.

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ