Μπορώ να μάθω για την γονιμότητα μου;

Μπορώ να μάθω για την γονιμότητα μου;

Μπορώ να μάθω για την γονιμότητα μου;

 

Το ερώτημα αυτό απασχολεί πολλές γυναίκες και ανδρες είτε γιατί έχουνε προσπαθήσει να επιτύχουνε εγκυμοσύνη χωρίς αποτέλεσμα είτε γιατί λόγω της ηλικίας τους γνωρίζουνε ότι η γονιμότητα τους μπορεί να έχει πάρει την φθίνουσα πορεία.

 

Στην πράξη σήμερα μπορούμε με σύγχρονες εξετάσεις να εξετάσουμε μία σειρά παραμέτρων που σχετίζονται με την γονιμότητα της γυναίκας και του ανδρα.

 

  • Ωοθηκικές εφεδρείες: αναφέρεται στο απόθεμα ωαρίων στις ωοθήκες μιας γυναίκας το οποίο μειώνεται όσο περνάνε τα χρόνια. Ο υπερηχογραφικός έλεγχος με υπέρηχο υψηλής ευκρίνειας από εξειδικευμένο ιατρό μπορεί να μετρήσει με ακρίβεια το απόθεμα των ωαρίων. Γνωρίζει έτσι η γυναίκα πού βρίσκονται ηλικιακά οι ωοθήκες της σε σχέση με την ημερολογιακή της ηλικία. Για κάποιες γυναίκες φαίνεται ότι η πτώση της ποσότητας των ωαρίων σχετίζεται και με την ποιότητα τους και το τελευταίο σχετίζεται με το χρόνο που θα χρειαστούνε για την σύλληψη. Η εξέταση αυτή είναι απαραίτητο να γίνεται σε κάθε γυναίκα ανω των 30 ετών που δεν έχει ολοκληρώσει την οικογένεια της και έχει ιστορικό από την μητέρα της πρόωρης εμμηνόπαυσης – μικρότερη των 50 ετών.

 

  • Υπερηχογραφική Σαλπιγγογραφία: Η μέθοδος αυτή ενδείκνυται για γυναίκες που έχουνε προσπαθήσει για εγκυμοσύνη αλλά δεν έχει επέλθει μετά από 1 χρόνο προσπάθειας. Εφόσον έχει αποκλειστεί ανδρικός παράγοντας υπογονιμότητας οι σάλπιγγες μπορούνε να ελεγχθούνε σήμερα με την νέα αυτή μέθοδο. Η  εξέταση γίνεται στο ιατρείο από τον γυναικολόγο με ειδικό σκιαστικό χωρίς χρήση ακτινοβολίας. Επιπλεον στον ίδιο χρόνο ελέγχονται λεπτομερώς η μήτρα και οι ωοθήκες και το απόθεμα τους σε ωάρια.

 

  • Εξειδικευμένη εξέταση σπέρματος για τον ανδρα : Η εξέταση αυτή προϋποθέτει την λεπτομερή εξέταση ενός δείγματος σπέρματος από τον άνδρα μετά από αποχή συνήθως δύο ημερών. Τα νέα κριτήρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ως προς την εξέταση αυτή και η εξειδικευμένη γνώση για την μέτηση του αριθμού των φυσιολογικών και μη σπερματοζωαρίων παρέχει πολύτιμες πληροφορίες στο ζευγάρι. Οι άνδρες που καπνίζουνε επιβάλεται να εξεταστούνε αφού η ειδική εξέταση της μορφολογίας των σπερματοζωαρίων αποβαίνει πολλές φορές παθολογική, γεγονός που μειώνει τις πιθανότητες σύλληψης σε κάθε μήνα προσπάθειας.

 

Ο Βασίλης Σαράφης ειναι γυναικολόγος με εξειδίκευση στην Γονιμότητα  και την Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή στο Λονδίνο. Διετέλεσε Επιμελητής Consultant  στο Center of Reproduction and Advanced Technology, Create Health στο Λονδίνο για 4 χρόνια.

Η Γεωργία Λαγοδόντη είναι βιολόγος με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Είναι πιστοποιημένη από τον Ευρωπαική Επιτροπή Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας για την διενέργεια σπερμοδιαγράμματος.ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ