Τα Χριστούγεννα έφτασαν. Φροντίστε το σπέρμα σας !

Τα Χριστούγεννα έφτασαν. Φροντίστε το σπέρμα σας !

christmas

Μία ανάσα από τα Χριστούγεννα και όλοι έχουμε ήδη μπει σε εορταστικό κλίμα. Είναι γεγονός, πως τουλάχιστον στη χώρα μας, έχουμε συνδυάσει τις γιορτές των Χριστουγέννων με το καλό φαγητό. Μελομακάρονα, κουραμπιέδες, γαλοπούλα, πίτες, έχουν την τιμητική τους αυτές τις μέρες. Η δικαιολογία “Γιορτές είναι! Ας φάμε λίγο παραπάνω!”, ηχεί παντού. Μία κακή διατροφή, επηρεάζει συνολικά την υγεία ενός ανθρώπου. Τι γίνεται όμως στην περίπτωση του σπέρματος? Μπορεί μία διατροφή που βασίζεται σε λιπαρά και γλυκά να βλάψει την ποιότητά του?

Σπερμοδιάγραμμα

Έρευνα που έγινε, σε κέντρο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στην Ισπανία έδειξε πως η πρόσληψη τροφών πλούσιων σε λιπαρά, όπως είναι το κρέας ή το γάλα ίσως να επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα του σπέρματος στον άνθρωπο. Αντιθέτως, η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών διατηρεί και ίσως και να βελτιώνει την ποιότητα του σπέρματος.

Πιο αναλυτικά, στη συγκεκριμένη έρευνα συμμετείχαν 30 άνδρες με παθολογικές παραμέτρους στην ποιότητα του σπέρματος και 31 άνδρες με υγιές σπέρμα. Ο δείκτης μάζας σώματος, καθώς και η ηλικία δεν παρουσίαζαν διαφορά στις δύο ομάδες ασθενών. Η αξιολόγηση των δειγμάτων πραγματοποιήθηκε από τους ίδιους βιολόγους σύμφωνα με τα κριτήρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO). Όλοι οι ασθενείς πέρασαν από συνέντευξη, από τον ίδιο ειδικό, πριν ή μετά τη λήψη δείγματος. Ρωτήθηκαν σχετικά με τη συχνότητα κατανάλωσης 96 τροφών, κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους. Υπήρξε ειδική κατηγοροποίηση, τόσο των ερωτήσεων όσο και των απαντήσεων των ασθενών. Ακολούθησε στατιστική ανάλυση.

 

 

Τα αποτελέσματα που δημοσιέυτηκαν αφορούσαν στη σύγκριση ορμονικών μετρήσεων, του τρόπου ζωής ή της έκθεσης σε ρύπανση και τέλος στο ποσοστό της Σπερμοδιάγραμμα πρόληψης συγκεκριμένων τροφών μεταξύ των δύο ομάδων. Οι ασθενείς με το παθολογικό σπερμοδιάγραμμα, εμφάνισαν μεγαλύτερη κατανάλωση κρέατος, πατατών, γαλακτοκομικών προιόντων καθώς και ελάχιστη κατανάλωση πράσινων λαχανικών και ντομάτας. Αντιθέτως, το δείγμα ελέγχου εμφάνισε υψηλή κατανάλωση γάλακτος χαμηλό σε λιπαρά, αστρακοειδών, φρούτων και βραστών ή ωμών λαχανικών. Η χαμηλή ποιότητα σπέρματος των ασθενών αποδόθηκε στην κατανάλωση τροφών υψηλών σε ξενοβιοτικά, οιστρογόνα ξένα ή αναβολικά στεροειδή. Όλα τα παραπάνω αποτελούν συστατικά των τροφών που είναι υψηλές σε λιπαρά όπως το κρέας και τα γαλακτοκομικά προιόντα. Εκεί ήταν η βασική διαφορά των διατροφικών συνηθειών των δύο ομάδων.

 

ΣπερμοδιάγραμμαΑκολούθησαν και άλλες μελέτες, που επικεντρώθηκαν κυρίως στην αύξηση των αντιοξειδωτικών στη διατροφή των ανδρών. Παρατηρήθηκε βελτίωση τόσο στις παραμέτρους του σπέρματος όσο και στην κατάτμηση του DNA των σπερματοζωαρίων, υπογόνιμων ανδρών, με την πρόσληψη μέσω της διατροφής φυτοοιστογόνων. Ωστόσο, ο μηχανισμός των ευεργετικών επιδράσεων των φυτοοιστρογόνων, στο ανθρώπινο σπέρμα, δεν είναι ακόμη γνωστός.

Ακόμη και αν η παραπάνω έρευνα, βασίζεται σε μικρό αριθμό δειγμάτων, δεν παύει να μας προβληματίζει σχετικά με την υπερκατανάλωση φαγητού και κατά πόσο αυτή επιδρά στο σπέρμα.

 

Συνεπώς, όσο δελεαστικό και αν είναι το γιορτινό τραπέζι, συνιστάμε μέτρο στην κατανάλωση κρέατος, γλυκών και αλκοόλ , προκειμένου να προστατεύσουμε την ποιότητα του σπέρματός μας.

 

Καλές Γιορτές

 

Γεωργία Λαγοδόντη

Βιολόγος Αναπαραγωγής

Fertility Point

Λαγοδόντη

 

H κ. Λαγοδόντη είναι Βιολόγος με μεταπτυχιακές σπουδές στην Βιολογία της Αναπαραγωγής και ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο ανθρώπινο σπέρμα και τους παράγοντες που επηρεάζουνε την γονιμοποιητική του ικανότητα. Είναι μέλος της ομάδας του Fertility Point από το 2015

 ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ