Φυσικές μέθοδοι

Με τον όρο φυσικές μέθοδοι για βελτίωση της γονιμότητας αναφέρεται κανείς σε όλα όσα μπορεί να αλλάξει κανείς  στην καθημερινότητά  του που να μεγιστοποιούνε την δυνατότητα για φυσική σύλληψη.

Διατροφή

Η συνεισφορά μιας άριστης δίαιτας στην υγεία είναι αδιαμφισβήτητη ενώ νέα δεδομένα έρχονται συνεχώς στο φως σχετικά με την συνεισφορά της στην γονιμότητα και επιτυχία θεραπειών γονιμότητος. Είναι χρήσιμο να αποφεύγονται οι τυποποιημένες τροφές και να προτιμάτε φαγητό μαγειρεμένο στο σπίτι με αγνά οργανικά υλικά τα οποία ψωνίζετε από τους παραγωγούς.

  • Πρωταρχικής σημασίας είναι να περιορίσετε τη λήψη υδατανθράκων και κυρίως της ζάχαρης η οποία κρύβεται μέσα σε διάφορα συστατικά στις περισσότερες τυποποιημένες τροφές. Επίσης περιορίστε σημαντικά την ποσότητα ψωμιού και αρκεστείστε σε δύο τρεις φέτες μαύρου ψωμιού την ημέρα εάν το επιθυμείτε και ανάλογα με τις θερμιδικές σας ανάγκες. Αποφύγετε τις μεγάλες ποσότητες ζυμαρικών, ρυζιού και πατάτας αφού περιέχουν πολλούς υδατάνθρακες. Προτιμήστε τα βιολογικής προέλευσης ολικής άλεσης ζυμαρικά και καστανό ρύζι.
  • Εφόσον καταφέρετε να μειώσετε σημαντικά τους υδατάνθρακες από την διατροφή σας θα χρειαστείτε την επιπλέον ενέργεια που σας δίνουν τα καλής ποιότητας λίπη όπως αυτά που βρίσκονται στο ελαιόλαδο, στις ελιές, στους ξηρούς καρπούς (αμύγδαλα, καρύδια, φουντούκια, φιστίκια Αιγίνης) στο αβοκάντο, αλλά και κατά δεύτερο λόγο στο φρέσκο βιολογικής προέλευσης βούτυρο στα βιολογικά γαλακτοκομικά στα αβγά και κρέατα. Άλλα πολύ καλής ποιότητας λίπη είναι αυτά που προέρχονται από ινδοκάρυδα (coconut and coconut oil) και φοινικέλαιο (palm oil).
  • Έχετε υπόψη σας ότι το κρέας βρίσκεται στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας συνεπώς σε αυτό συσσωρεύονται πλήθος χημικών ουσιών όπως αντιβιοτικών και φαρμακων που χρησιμοποιούνται στην εκτροφή των ζώων αλλά και στις καλλιέργειες. Επιλέξτε επομένως βιολογικής προέλευσης κρέατα ή μικρά ψάρια.
  • Αποφύγετε τυποποιημένα και επεξεργασμένα κρέατα όπως για παράδειγμα λουκάνικα και αλλαντικά αφού συνήθως περιέχουν πρόσθετα συστατικά και συντηρητικά.

 

  • Είναι απαραίτητο να τρώτε άφθονα λαχανικά τα οποία θα πρέπει να είναι πρώτη προτεραιότητα σε κάθε γεύμα σας. Περιέχουν άφθονη ποσότητα βιταμινών και αντιοξειδωτικών ουσιών αλλά και φυτικών ινών οι οποίες σύμφωνα με τελευταίες μελέτες είναι απαραίτητες για την σωστή χλωρίδα του εντέρου και την συνολική υγεία του ανοσοποιητικού και ενδοκρινικού συστήματος.
  • Τα φρούτα είναι καλή πηγή βιταμινών και φυτικών ινών σημειώστε μόνο ότι κάποια περιέχουν μεγάλη ποσότητα υδατανθράκων. Επιλέξτε φρούτα της εποχής που παράγονται τοπικά και βιολογικής προέλευσης. Προτιμάτε να τρώτε τα φρούτα ολόκληρα και όχι σε μορφή χυμών, ώστε να είναι σταδιακή η απελευθέρωση των σακχάρων τους και να παίρνετε και όλες τις φυτικές ίνες που περιέχουν.
  • Περιορίστε την χρήση αλκοόλ και καφέ στο ελάχιστο δυνατό. Μπορείτε να αντικαταστήσετε τον καφέ με μαύρο ή πράσινο τσάι που έχουν μικρότερη ποσότητα καφεΐνης. Αποφύγετε τα έτοιμα ροφήματα κρύου τσαγιού ή άλλων κρύων τυποποιημένων ροφημάτων και αναψυκτικών διότι περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης. Είναι σημαντικό να πίνετε καθημερινά άφθονο καλής ποιότητας νερό. Σημειώσατε ότι το νερό της βρύσης συχνά περιέχει μεγάλες ποσότητες χλωρίου.

Συμπερασματικά πείτε ναι στα άφθονα λαχανικά, στους ανάλατους ξηρούς καρπούς και στα καλής ποιότητας λίπη. Πείτε όχι στους πολλούς υδατάνθρακες και κυρίως στη ζάχαρη που είναι κρυμμένη σχεδόν σε όλες τις συσκευασμένες τροφές. Η συμβουλευτική από έναν διατροφολόγο είναι πολύ σημαντική για να σας δώσει τις λύσεις και εξατομικευμένη καθοδήγηση.

Άσκηση

Τα οφέλη άσκησης είναι πολλαπλά σε όλα τα συστήματα του οργανισμού. Η άσκηση είναι απαραίτητη για  την γονιμότητα ιδιαίτερα εάν η δουλειά σας είναι καθιστική. Το ευχάριστο είναι ότι τα οφέλη της άσκησης προέρχονται από τα πρώτα 20 λεπτά της συνεπώς δεν χρειάζεται να ασκηθείτε για μεγάλο χρόνο για να βιώσετε τα ευεργετικά πλεονεκτήματα της αλλά πρέπει να την έχετε στο πρόγραμμα σας 4-5 φορές την εβδομάδα.

Προσαρμόστε την στο επίπεδο της υγείας σας και συμβουλευτείτε ειδικό στην αρχή εάν δεν είστε σίγουροι για το πως θα ασκηθείτε με ασφάλεια. Θυμηθείτε πάντως ότι σημασία έχει να βάλετε μικρά χρονικά διαστήματα έντονης άσκησης στην καθημερινότητά σας, 4-5 φορές από 20 λεπτά, αλλά και να αυξήσετε την σωματική σας δραστηριότητα οποτεδήποτε είναι δυνατόν μέσα στην ημέρα. Το να ανεβείτε για παράδειγμα σε ένα κτίριο με τις σκάλες και όχι με το ανελκυστήρα βοηθάει στην συνολική αύξηση της σωματικής δραστηριότητας, όπως και να παρκάρετε λίγο μακριά  ή να αφήσετε το λεωφορείο μια στάση πιο πριν και να περπατήσετε στην δουλειά. Σε αντίθεση τα  μεγάλα σε διάρκεια και επίπονα / πολύπλοκα προγράμματα άσκησης μία ή δύο φορές την εβδομάδα, μπορούν να προκαλέσουν  στρες στο σώμα σας και ίσως φέρουν τα αντίθετα αποτελέσματα ενώ επιπλέον συχνά συνοδεύονται από τραυματισμούς. Αποφύγετε επομένως  την πολύωρη αεροβική άσκηση αφού νέες μελέτες αποδεικνύουν ότι αυξάνει το οξειδωτικό στρες σε κυτταρικό επίπεδο και προάγει την παραγωγή καταβολικών ορμονών.

Συμπερασματικά: Επιλέξτε μέτριας έντασης διαλειμματική άσκηση μικρής συνολικής διάρκειας 4-5 φορές την εβδομάδα, και φροντίστε να αυξήσετε το συνολική σωματική δραστηριότητα.

Ύπνος

Ο ύπνος είναι πολύ σημαντικός για την υγεία του σώματος. Φροντίστε να κοιμάστε τουλάχιστον 7-8 ώρες την ημέρα και κατά προτίμηση τις ώρες 10-11 το βράδυ εώς και 6-7 το πρωί. Είναι οι ώρες που το σώμα μας είναι προγραμματισμένο να αναπαύεται σύμφωνα με το βιολογικό μας ρολόι που ρυθμίζεται από την ανατολή και δύση του ηλίου. Αποφύγετε λοιπόν το τεχνητό έντονο φως τηλεοράσεις, κινητά, tablets ή τους θορύβους πριν την κατάκλιση  για να βοηθήσετε το σώμα σας να προετοιμαστεί για καλό ύπνο κατά τις παραπάνω ώρες.

Ψυχική Υγεία

Τα επίπεδα του ψυχικού στρες που συχνά είναι υψηλά λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής, του ιδίου του προβλήματος γονιμότητας ή άλλων προβλημάτων είναι συχνά αιτία για υψηλά επίπεδα των ορμονών εκείνων  που δεν προάγουν την σύλληψη. Πρώτα από όλα η εξάλειψη της ζάχαρης αλλά και μεγάλης ποσότητας υδατανθράκων, του αλκοόλ αλλά και της καφεΐνης σε συνδυασμό με μία ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε καλά λιπαρά όπως για παράδειγμα αυτά που αναφέρονται παραπάνω αλλά και σωστός ύπνος, και η μέτρια άσκηση  είναι όλα πρωταρχικής σημασίας για τη μείωση των επιπέδων του στρες.  Ο διαλογισμός, ο βελονισμός, η γιόγκα, το QiGong είναι άλλοι τρόποι για να μειωθεί στρες. Εάν πάλι χρειάζεστε την βοήθεια κάποιου ειδικού μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με το θεράποντα ιατρό σας.

Διάφορα

Είναι σημαντικό να φροντίζετε την στοματική σας υγιεινή και η επίσκεψη στον οδοντίατρο είναι απαραίτητη γι αυτό. Οπουδήποτε υπάρχει εστία φλεγμονής στο σώμα θα πρέπει να αντιμετωπίζεται. Είναι σημαντικό να να αποφεύγεται με κάθε τρόπο η χρήση πλαστικών δοχείων και ποτηριών για την τοποθέτηση ζεστών τροφών ή ροφημάτων. Χρησιμοποιήστε μόνο γυάλινα ή πορσελάνινα αντίστοιχα σκεύη για την αποφυγή εισροής στο σώμα σας ουσιών που βλάπτουν την γονιμότητα. Το κάπνισμα θα πρέπει να διακοπεί ή να μειωθεί στο ελάχιστο δυνατό. Αν ο εθισμός στην νικοτίνη κάνει κάτι τέτοιο πολύ δύσκολο θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε υποκατάστατα σε μορφή αυτοκόλλητων επιθεμάτων ή άλλης μορφής (όπως προβλέπονται από τα ιατρεία διακοπής καπνίσματος ). Είναι γνωστό, πως η αυξημένη θερμοκρασία στο όσχεο των ανδρών προκαλεί πληθώρα βλαβών στην ποιότητα των σπερματοζωαρίων. Για το λόγο αυτό, η ανατομία του ανδρικού σώματος τοποθετεί τους όρχεις χαμηλά, ώστε να αποφεύγονται οι υψηλές θερμοκρασίες.  Άνδρες, των οποίων η δουλειά απαιτεί πολλές ώρες οδήγησης, ή πολλές ώρες σε καθιστική θέση (π.χ δουλειά γραφείου) ή περιβάλλον με υψηλές θερμοκρασίες (π.χ φούρνος, κτλ) διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Για την αποφυγή, λοιπόν, της βλαπτικής επίδρασης των συνθηκών αυτών στην ποιότητα των σπερματοζωαρίων ενός άνδρα συνιστώνται συχνά διαλείμματα με περίπατο. Τέλος, πρέπει οι άντρες να αποφεύγουν τα στενά εσώρουχα και να προτιμούν τα πιο άνετα και φαρδιά έτσι ώστε να μην αυξάνεται η θερμοκρασία στο όσχεο.

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ