Φυσική Ενίσχυση Γονιμότητας

Φυσική Ενίσχυση Γονιμότητας

Με τον όρο “Φυσικές Μέθοδοι Ενίσχυσης Γονιμότητας” αναφέρεται κανείς σε όλα όσα μπορεί να αλλάξει κάποιος στην καθημερινότητά  του για να βελτιώσει την ποιότητα των ωαρίων από τη γυναίκα και των σπερματοζωαρίων από τον άνδρα, ώστε να ενισχύσει συνολικά την υγεία του αναπαραγωγικού συστήματος.

Ανεξάρτητα από το αν υπάρχει ένα πρόβλημα αναγνωρισμένο που δυσκολεύει την σύλληψη ή όχι, η γονιμότητα είναι άριστα συνυφασμένη με την ποιότητα των κυττάρων που θα ενωθούν, τα ωάρια από τη γυναίκα και τα σπερματοζωάρια από τον άνδρα, για να δώσουν ένα νέο οργανισμό.

 

Διατροφή για Φυσική Ενίσχυση της Γονιμότητας

Η προσφορά μιας άριστης διατροφής στην υγεία είναι αδιαμφισβήτητη. Ταυτόχρονα νέα δεδομένα έρχονται συνεχώς στο φως σχετικά με την προσφορά της στη γονιμότητα και στην επιτυχία των θεραπειών για την επίτευξη εγκυμοσύνης.

 • Πρωταρχικής σημασίας είναι να περιορίσετε τη λήψη υδατανθράκων και κυρίως της ζάχαρης, η οποία κρύβεται μέσα σε διάφορα συστατικά στις περισσότερες τυποποιημένες τροφές. Επίσης περιορίστε σημαντικά την ποσότητα ψωμιού και αρκεστείτε σε μία δύο φέτες μαύρου ψωμιού την ημέρα, εάν το επιθυμείτε. Αποφύγετε τις μεγάλες ποσότητες ζυμαρικών, ρυζιού και πατάτας, αφού περιέχουν πολλούς υδατάνθρακες. Προτιμήστε τα βιολογικής προέλευσης ολικής άλεσης ζυμαρικά και το μαύρο ρύζι.
 •  Εφόσον καταφέρετε να μειώσετε σημαντικά τους υδατάνθρακες από την διατροφή σας θα χρειαστείτε την επιπλέον ενέργεια που σας δίνουν τα καλής ποιότητας λίπη, όπως αυτά που βρίσκονται στο ελαιόλαδο, στις ελιές, στους ξηρούς καρπούς (αμύγδαλα, καρύδια, φουντούκια, φιστίκια Αιγίνης) στο αβοκάντο αλλά και κατά δεύτερο λόγο στο φρέσκο βιολογικής προέλευσης βούτυρο, στα βιολογικά γαλακτοκομικά, στα αβγά και στα κρέατα.  Άλλα πολύ καλής ποιότητας λίπη είναι αυτά που προέρχονται από ινδοκάρυδα (coconut and coconut oil) και φοινικέλαιο (palm oil).
 • Είναι χρήσιμο να αποφεύγονται οι τυποποιημένες τροφές και να προτιμάτε φαγητό μαγειρεμένο στο σπίτι με αγνά οργανικά υλικά.

Στη συνήθη πυραμίδα που αναγράφεται και αναπαράγεται σε παλιά συγγράμματα έχει στη βάση της δημητριακά και γενικά υδατάνθρακες. Πλέον αυτά βρίσκονται στην κορυφή της αλυσίδας, πρέπει δηλαδή να καταναλώνονται με πολύ μέτρο ενώ στην βάση είναι τα λαχανικά κάθε λογής που πρέπει να είναι η βάση του κάθε γεύματος. 

 • Έχετε υπόψη σας ότι το κρέας προέρχεται από ζώα που βρίσκονται στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας. Συνεπώς σε αυτό συσσωρεύονται πλήθη χημικών ουσιών, όπως αντιβιοτικών και φαρμάκων, που χρησιμοποιούνται στην εκτροφή των ζώων αλλά και στις καλλιέργειες. Επιλέξτε επομένως βιολογικής προέλευσης κρέατα ή μικρά ψάρια.
 • Αποφύγετε τυποποιημένα και επεξεργασμένα κρέατα, όπως για παράδειγμα αλλαντικά και λουκάνικα αφού συνήθως περιέχουν πρόσθετα συστατικά και συντηρητικά.

 

 

 • Είναι απαραίτητο να τρώτε άφθονα λαχανικά τα οποία θα πρέπει να είναι πρώτη προτεραιότητα σε κάθε γεύμα σας. Περιέχουν πολύ μεγάλη  ποσότητα βιταμινών και αντιοξειδωτικών ουσιών αλλά και φυτικών ινών, οι οποίες σύμφωνα με τελευταίες μελέτες είναι απαραίτητες για την σωστή χλωρίδα του εντέρου και τη συνολική υγεία του ανοσοποιητικού και ενδοκρινικού συστήματος.
 • Τα φρούτα είναι καλή πηγή βιταμινών και φυτικών ινών. Σημειώστε μόνο ότι κάποια περιέχουν μεγάλη ποσότητα υδατανθράκων και φρουκτόζης. Για παράδειγμα, η μπανάνα παρότι έχει πολύτιμες φυτικές ίνες και μέταλλα, έχει ταυτόχρονα και πάρα πολλούς υδατάνθρακες, οπότε θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο. Επιλέξτε φρούτα εποχής που είναι βιολογικής προέλευσης. Επίσης μπορείτε να κοιτάξετε τις θερμίδες και τον γλυκαιμικό δείκτη του κάθε φρούτου, εάν είστε σε πρόγραμμα απώλειας κιλών.
 • Σημαντικό είναι επίσης να τρώτε τα φρούτα ολόκληρα – όχι σε μορφή χυμών – για να παίρνετε τις πολύτιμες φυτικές ίνες και για να μην περνάει το σάκχαρο των φρούτων απότομα στην κυκλοφορία του αίματος, προκαλώντας μεγάλη ταυτόχρονα αύξηση της ινσουλίνης. Επιπλέον φροντίστε να μην τα αναμιγνύεται με άλλα φρούτα, για να έχετε το πλήρες όφελος.

 

 • Φυσική Ενίσχυση Γονιμότητας Θεσσαλονίκη & Λάρισα ~ Dr Σαράφης

 

 • Περιορίστε τη χρήση αλκοόλ και καφέ στο ελάχιστο δυνατό. Μπορείτε να αντικαταστήσετε τον καφέ με μαύρο ή πράσινο τσάι που έχουν μικρότερη ποσότητα καφεΐνης, εάν την έχετε ανάγκη. Αποφύγετε τα έτοιμα ροφήματα κρύου τσαγιού ή άλλων κρύων τυποποιημένων ροφημάτων και αναψυκτικών, διότι περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης.
 • Είναι βασικό να πίνετε άφθονο καλής ποιότητας νερό. Όλες οι διεργασίες στο σώμα τροποποιούνται με δυσάρεστα αποτελέσματα, όταν κανείς δεν πίνει αρκετά υγρά. Ο καλύτερος τρόπος για να είναι κανείς βέβαιος ότι είναι καλά ενυδατωμένος είναι η παρατήρηση των ούρων του. Λίγα ούρα και με σχετικά έντονο κίτρινο χρώμα δείχνουν σημαντική αφυδάτωση . Σημειώστε ότι το νερό της βρύσης κατά περιοχές συχνά περιέχει μεγάλες ποσότητες χλωρίου, οπότε η χρήση εμφιαλωμένου νερού ή νερού που έχει προηγουμένως φιλτραριστεί είναι πιθανώς προτιμότερο.

Συμπερασματικά πείτε ναι στα άφθονα λαχανικά, στους ανάλατους ξηρούς καρπούς και στα καλής ποιότητας λίπη. Πείτε ναι, με πολύ μέτρο, στους υδατάνθρακες βραδείας καύσης και πείτε όχι στη ζάχαρη που είναι κρυμμένη σε όλες τις συσκευασμένες τροφές και είναι ο κύριος λόγος της αύξησης του βάρους και της νοσηρότητος του σύγχρονου ανθρώπου.

Άσκηση για Φυσική Ενίσχυση της Γονιμότητας

Τα οφέλη άσκησης είναι πολλαπλά σε όλα τα συστήματα του οργανισμού. Η άσκηση είναι απαραίτητη για  τη γονιμότητα ιδιαίτερα εάν η δουλειά σας είναι καθιστική. Το ευχάριστο είναι ότι τα οφέλη της άσκησης προέρχονται από τα πρώτα 30 λεπτά της, συνεπώς δεν χρειάζεται να ασκηθείτε για μεγάλο χρόνο, για να βιώσετε τα ευεργετικά πλεονεκτήματα της αλλά πρέπει να την έχετε στο πρόγραμμα σας 4-5 φορές την εβδομάδα.

Προσαρμόστε την στο επίπεδο της υγείας σας και συμβουλευτείτε έναν ειδικό στην αρχή, εάν δεν είστε σίγουροι για το πως θα ασκηθείτε με ασφάλεια. Σημασία έχει να βάλετε μικρά χρονικά διαστήματα έντονης άσκησης στην καθημερινότητά σας  και να αυξήσετε τη σωματική σας δραστηριότητα οποτεδήποτε είναι δυνατόν μέσα στην ημέρα. Το να ανεβείτε για παράδειγμα σε ένα κτίριο με τις σκάλες και όχι με το ανελκυστήρα βοηθάει στη συνολική αύξηση της σωματικής δραστηριότητας, όπως και να παρκάρετε λίγο μακριά  ή να κατεβείτε από το λεωφορείο μια στάση πιο πριν και να περπατήσετε προς τη δουλειά.

Αντίθετα, τα  μεγάλα σε διάρκεια και επίπονα προγράμματα άσκησης μία ή δύο φορές την εβδομάδα, μπορούν να προκαλέσουν στρες στο σώμα σας και ίσως φέρουν τα αντίθετα αποτελέσματα και επιπλέον συχνά συνοδεύονται από τραυματισμούς. Αποφύγετε επομένως  την πολύωρη αεροβική άσκηση αφού νέες μελέτες αποδεικνύουν ότι αυξάνει το οξειδωτικό στρες σε κυτταρικό επίπεδο και προάγει την παραγωγή καταβολικών ορμονών.

Συμπερασματικά: Επιλέξτε μέτριας έντασης διαλειμματική άσκηση μικρής συνολικής διάρκειας 4-5 φορές την εβδομάδα, και φροντίστε να αυξήσετε το συνολική σωματική δραστηριότητα.

Φυσική Ενίσχυση Γονιμότητας Θεσσαλονίκη & Λάρισα ~ Dr Σαράφης

 

Ύπνος για Φυσική Ενίσχυση της Γονιμότητας

Ο ύπνος είναι πολύ σημαντικός για την υγεία του σώματος. Φροντίστε να κοιμάστε τουλάχιστον 7-8 ώρες την ημέρα και κατά προτίμηση τις ώρες 10-11 το βράδυ εώς και 6-7 το πρωί. Είναι οι ώρες που το σώμα μας είναι προγραμματισμένο να αναπαύεται, σύμφωνα με το βιολογικό μας ρολόι, που ρυθμίζεται από την ανατολή και δύση του ηλίου. Αποφύγετε λοιπόν το τεχνητό έντονο φως από τηλεοράσεις, κινητά, tablets ή τους θορύβους, πριν την κατάκλιση, για να βοηθήσετε το σώμα σας να προετοιμαστεί για καλό ύπνο κατά τις παραπάνω ώρες.

 

Φυσική Ενίσχυση Γονιμότητας Θεσσαλονίκη & Λάρισα ~ Dr Σαράφης Βασίλειος

 

Ψυχική Υγεία για Φυσική Ενίσχυση της Γονιμότητας

Τα επίπεδα του ψυχικού στρες που συχνά είναι υψηλά λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής, του ιδίου του προβλήματος γονιμότητας ή άλλων προβλημάτων, είναι συχνά αιτία για τα υψηλά επίπεδα των ορμονών εκείνων  που δεν προάγουν τη σύλληψη. Πρώτα από όλα η εξάλειψη της ζάχαρης αλλά και μεγάλης ποσότητας υδατανθράκων, του αλκοόλ αλλά και της καφεΐνης σε συνδυασμό με μία ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε καλά λιπαρά, όπως για παράδειγμα αυτά που αναφέρονται παραπάνω αλλά και ο σωστός ύπνος, και η μέτρια άσκηση,  είναι όλα ζωτικής σημασίας για τη μείωση των επιπέδων του στρες.  Ο διαλογισμός, ο βελονισμός, η γιόγκα, το QiGong είναι άλλοι τρόποι για να μειωθεί στρες. Εάν πάλι χρειάζεστε τη βοήθεια κάποιου ειδικού, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με το θεράποντα ιατρό σας.

Φυσική Ενίσχυση Γονιμότητας Θεσσαλονίκη & Λάρισα ~ Dr Σαράφης

 

Διάφορα

Είναι σημαντικό να φροντίζετε τη στοματική σας υγιεινή και η επίσκεψη στον οδοντίατρο είναι απαραίτητη γι αυτό. Οπουδήποτε υπάρχει εστία φλεγμονής στο σώμα θα πρέπει να αντιμετωπίζεται. Επίσης είναι σημαντικό να αποφεύγεται με κάθε τρόπο η χρήση πλαστικών δοχείων και ποτηριών για την τοποθέτηση ζεστών τροφών ή ροφημάτων. Χρησιμοποιήστε μόνο γυάλινα ή πορσελάνινα αντίστοιχα σκεύη για την αποφυγή εισροής στο σώμα σας ουσιών που βλάπτουν την γονιμότητα.

 

Το κάπνισμα θα πρέπει να διακοπεί ή να μειωθεί στο ελάχιστο δυνατό. Αν ο εθισμός στην νικοτίνη κάνει κάτι τέτοιο πολύ δύσκολο, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε υποκατάστατα σε μορφή αυτοκόλλητων επιθεμάτων ή άλλης μορφής (όπως προβλέπονται από τα ιατρεία διακοπής καπνίσματος ).

 

Είναι γνωστό, πως η αυξημένη θερμοκρασία στο όσχεο των ανδρών προκαλεί πληθώρα βλαβών στην ποιότητα των σπερματοζωαρίων. Για το λόγο αυτό, η ανατομία του ανδρικού σώματος τοποθετεί τους όρχεις χαμηλά, ώστε να αποφεύγονται οι υψηλές θερμοκρασίες.  Άνδρες, των οποίων η δουλειά απαιτεί πολλές ώρες οδήγησης, ή πολλές ώρες σε καθιστική θέση (π.χ δουλειά γραφείου) ή περιβάλλον με υψηλές θερμοκρασίες (π.χ φούρνος, κτλ) διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Για την αποφυγή, λοιπόν, της βλαπτικής επίδρασης των συνθηκών αυτών στην ποιότητα των σπερματοζωαρίων ενός άνδρα συνιστώνται συχνά διαλείμματα με περίπατο. Τέλος, πρέπει οι άντρες να αποφεύγουν τα στενά εσώρουχα και να προτιμούν τα πιο άνετα και φαρδιά έτσι ώστε να μην αυξάνεται η θερμοκρασία στο όσχεο.

 

Απευθυνθείτε στον έμπειρο κι εξειδικευμένο Χειρουργό Γυναικολόγο Μαιευτήρα Βασίλειο Σαράφη, ώστε να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα σας. Με σεβασμό, υπευθυνότητα και φυσικές μεθόδους θα σας προτείνει το κατάλληλο θεραπευτικό πλάνο για την περίπτωσή σας.

 

φυσικές μέθοδοι ενίσχυσης γονιμότηταςφυσικές μέθοδοι ενίσχυσης γονιμότητας

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ