Γονιμότητα μετά τα 30

Γονιμότητα μετά τα 30

Είμαι πάνω από 30 και δεν έχω κάνει ακόμη οικογένεια. Πως μπορώ να διατηρήσω την γονιμότητά μου ;

κείμενο:  Βασίλης Σαράφης 

Χειρουργός Γυναικολόγος Μαιευτήρας

Ειδικός στην Γονιμότητα και την Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή

 

Γονιμότητα μετά τα 30 ~ Γυναικολόγος Dr Σαράφης ΒασίλειοςΗ καθυστέρηση της μητρότητας είναι η σύγχρονη  τάση στις αναπτυγμένες χώρες. Στην Ελλάδα, σήμερα, μεγάλο ποσοστό των γυναικών  γεννούν το πρώτο τους παιδί μετά την ηλικία των 30 χρόνων. Το γεγονός αυτό οφείλεται στην ενσωμάτωση των γυναικών στην αγορά εργασίας αλλά  και σε κοινωνικές αλλαγές όπως η προτεραιότητα στην απόκτηση ανώτερης μόρφωσης πριν την δημιουργία οικογένειας.  

Τι μπορεί να κάνει μία γυναίκα για να διατηρήσει τη γονιμότητά της για περισσότερο χρόνο;

Γνωρίζουμε ότι οι ωοθήκες τις γυναίκας που φέρουν τα ωάρια της επηρεάζονται από διάφορους παράγοντες όπως το κάπνισμα, η κακή διατροφή, η παχυσαρκία αλλά και γενετικούς παράγοντες. Είναι επομένως πρωταρχικής σημασίας για τις γυναίκες που αποφασίζουν να καθυστερήσουν την τεκνοποίηση, να μην καπνίζουν, να ακολουθούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής με καλή διατροφή και άσκηση. αλλά και να προβαίνουν στην απαραίτητη εξέταση των ωοθηκών τους προκειμένου να δουν αν έχουν χαμηλό απόθεμα ωαρίων για την ηλικία τους το οποίο μπορεί να καθορίζεται γενετικά.

 

 

Μπορεί η σύγχρονη τεχνολογία να βοηθήσει στον τομέα αυτό;

Η κρυοσυντήρηση ωαρίων για την καθυστέρηση της τεκνοποίησης στηρίζεται στο πρόσφατο επίτευγμα της τεχνολογίας κατάψυξης  η οποία με την σύγχρονη μέθοδο της υαλοποίησης (vitrification of oocytes)  δίνει εντυπωσιακά αποτελέσματα ως προς την επιβίωση των ωαρίων. Έχουν έτσι την δυνατότητα οι γυναίκες να “παγώσουν” τον χρόνο κρυοσυντηρώντας τα ωάρια τους και να τα χρησιμοποιήσουν αργότερα όταν οι συνθήκες της ζωής τους είναι ευνοικότερες.

 

 

κρυοσυντήρηση ωαρίωνΗ ιστορία της  κατάψυξης ωαρίων ξεκίνησε αρκετά χρόνια πριν με τη μέθοδο της αργής κατάψυξης (slow freezing). Τα αποτελέσματα της μεθόδου αυτής κατάψυξης γρήγορα έδειξαν ότι τα ωάρια είναι αρκετά ευαίσθητα κύτταρα δεν επιζούν παρά ένα μέρος αυτών από την όλη διαδικασία. Τα τελευταία χρόνια με την ανάπτυξη της υαλοποίησης (vitrification) καταφέρνει κανείς να πετύχει πολύ υψηλό ποσοστό επιβίωσης των ωαρίων μετά από κατάψυξη και απόψυξή τους. Το σενάριο λοιπόν της κρυοσυντήρησης ωαρίων για καθυστέρησης της τεκνοποίησης επανέρχεται στο προσκήνιο με θεαματικά πλέον αποτελέσματα στην επιβίωση των ωαρίων για μεγάλο χρονικό διάστημα.

 

Πρακτικά τί πρέπει να κάνει η γυναίκα για να καταψύξει τα ωάρια της;

Η όλη μέθοδος είναι σχετικά απλή. Η γυναίκα θα πρέπει να πάρει κάποια φάρμακα με την έλευση της περιόδου της για περίπου 10 μέρες. Τα φάρμακα αυτά έχουν ως σκοπό την διέγερση των ωοθηκών προς παραγωγή περισσοτέρων του ενός ώριμων ωαρίων που συνήθως παράγει η ωοθήκη σε έναν καταμήνιο κύκλο. Στην 12η περίπου μέρα του κύκλου της γυναίκας τα ωάρια αυτά είναι έτοιμα για λήψη. Η διαδικασία της λήψης γίνεται σε εξειδικευμένο κέντρο με την παρουσία αναισθησιολόγου και την χρησιμοποίηση μέθης ώστε η γυναίκα να μην αισθανθεί καθόλου πόνο. Η λήψη γίνεται διακολπικά με μία βελόνη και την καθοδήγηση υπερήχου και συνήθως κρατάει 15 λεπτά . Σε 1 ώρα συνήθως είναι έτοιμη να πάει σπίτι της και την επόμενη μέρα μπορεί να επιστρέψει στην εργασία της. Η όλη διαδικασία δεν προκαλεί παρενέργειες ή επιπλοκές παρά σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις. Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται είναι απόλυτα ασφαλή και υπάρχει μεγάλη εμπειρία στην χρήση τους για περίπου 20 χρόνια.

Ρωτήστε μας περισσότερα για την μέθοδο

κρυοσυντήρηση ωαρίων



ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ