Γυναικεία Υπογονιμότητα και Επιβραδυντικά Φλόγας

Γυναικεία Υπογονιμότητα και Επιβραδυντικά Φλόγας

Τα επιβραδυντικά φλόγας συνδέονται με τη γυναικεία υπογονιμότητα

 

Reuters Health Information © 2017

 

Γυναικεία Υπογονιμότητα και Επιβραδυντικά Φλόγας ~ Dr Σαράφης

 

Οι γυναίκες με υψηλές συγκεντρώσεις κοινών επιβραδυντικών φλόγας στα ούρα τους μπορεί να δυσκολευτούν να μείνουν έγκυες και να γεννήσουν ένα υγιές μωρό, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.

 

Γυναικεία Υπογονιμότητα και Επιβραδυντικά Φλόγας ~ Dr Σαράφης

Οι χημικές ουσίες – γνωστές ως PFR ή επιβραδυντικά φλόγας από οργανοφωσφορικά – χρησιμοποιούνται για την κατασκευή πυροστεγών ενδυμάτων ή ταπετσαριών καθώς μπορούν επίσης να βρεθούν σε βερνίκια νυχιών, χαλάκια γιόγκα και καθίσματα αυτοκινήτων.

 

 

 

Γυναικεία Υπογονιμότητα και Επιβραδυντικά Φλόγας ~ Dr Σαράφης

Για τη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία για 211 γυναίκες που επισκέπτηκαν μία κλινική γονιμότητας στη Μασαχουσέτη ώστε να αξιολογηθούν στην εξωσωματική. Οι εργαστηριακές εξετάσεις έδειξαν υψηλά επίπεδα ουρικών μεταβολιτών ή παραπροϊόντων τριών επιβραδυντικών φλόγας: φωσφορικό διφαινύλιο DPHP, BDCIPP και  ip-PPP.

 

Συγκριτικά με τις γυναίκες που παρουσίασαν τα χαμηλότερα επίπεδα σε δύο από αυτές τις χημικές ουσίες – το VATP και το ip-PPP – στα ούρα τους, στις γυναίκες που τα επίπεδα αυτών των χημικών ουσιών στα ούρα ήταν υψηλότερα, ήταν κατά 10% λιγότερο πιθανή η επιτυχημένη γονιμοποίηση, κατά 31% λιγότερο πιθανή η εμφύτευση εμβρύου,  41% λιγότερο πιθανή η βιώσιμη εγκυμοσύνη και κατά 38% λιγότερο πιθανή η γέννηση ενός ζωντανού μωρού.

 

Γυναικεία Υπογονιμότητα και Επιβραδυντικά Φλόγας ~ Dr Σαράφης

Αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι η έκθεση σε PFR μπορεί να είναι ένας από τους πολλούς παράγοντες κινδύνου για χαμηλότερη επιτυχία στην αναπαραγωγή“, δήλωσε ο επικεφαλής μελέτης συγγραφέας Courtney Carignan, ο οποίος έκανε την έρευνα στο Harvard T.H. Chan Σχολή Δημόσιας Υγείας στη Βοστόνη.

 

“Επιπροσθέτως βρέθηκαν επίσης στοιχεία που δείχνουν την ανάγκη να μειωθεί η χρήση αυτών των επιβραδυντικών φλόγας και να εντοπιστούν ασφαλέστερες εναλλακτικές λύσεις”, δήλωσε ο Carignan, τώρα στο Κέντρο Έρευνας για την Ασφάλεια των Συστατικών του Michigan State University στο East Lansing.

 

Τα επιβραδυντικά φλόγας που προστίθενται σε ένα ευρύ φάσμα προϊόντων δεν δεσμεύονται χημικά, πράγμα που σημαίνει ότι απελευθερώνονται συνεχώς στον αέρα και τη σκόνη, δήλωσε ο Carignan.

Γυναικεία Υπογονιμότητα και Επιβραδυντικά Φλόγας ~ Dr Σαράφης

 

“Όλοι μας καταναλώνουμε καθημερινά λίγη σκόνη, επειδή μικρά ποσά προσκολλώνται εύκολα στα χέρια μας”, πρόσθεσε ο Carignan. “Τα ζευγάρια που επιθυμούν να μειώσουν την έκθεσή τους σε επιβραδυντικά φλόγας μπορεί να επωφεληθούν από το πλύσιμο των χεριών τους πολλές φορές όλη την ημέρα, ιδιαίτερα πριν από το φαγητό, καθώς προηγούμενες μελέτες έδειξαν ότι οι άνθρωποι που πλένουν τα χέρια τους πιο συχνά έχουν χαμηλότερα επίπεδα αυτών των χημικών στο σώμα τους.

 

Ένα στα έξι ζευγάρια αντιμετωπίζει πρόβλημα υπογονιμότητας – ποσοστό που ενδέχεται να αυξηθεί, καθώς αυξανόμενος είναι και ο αριθμός των ανθρώπων στις ανεπτυγμένες χώρες που καθυστερούν την τεκνοποίηση, σημειώνουν οι ερευνητές στις Περιβαλλοντικές Προοπτικές Υγείας.

 

Στην τρέχουσα μελέτη, 87% των γυναικών είχαν BDCIPP στα ούρα τους, 94% είχαν VATP και 80% είχαν IP-PPP. Μόλις το 14% είχε το επιβραδυντικό φλόγας tp-PPP, και κανένας δεν είχε BCIPP.

 

Ένας περιορισμός της μελέτης είναι ότι οι ερευνητές δεν εξέτασαν την έκθεση των συντρόφων τους  σε επιβραδυντικά φλόγας, σημειώνουν οι συγγραφείς. Επειδή οι συμμετέχοντες στη μελέτη ήταν κατά μέσο όρο γυναίκες 35 ετών που επισκέπτονται  την κλινική γονιμότητας, είναι πιθανό τα αποτελέσματα να μην αντικατοπτρίζουν τι θα συμβεί στις νεότερες γυναίκες ή σε όλες τις γυναίκες που προσπαθούν να συλλάβουν.

“Οι γυναίκες μπορούν να μειώσουν τη χημική τους έκθεση στο εσωτερικό περιβάλλον πλένοντας τα χέρια τους συχνά, ειδικά πριν από το φαγητό, καθώς και αγοράζοντας έπιπλα χωρίς επιβραδυντικά φλόγας”, συνέστησε η Zota.

 

ΠΗΓΗ: Reuters Health Information © 2017

Environ Health Persp 2017.
Flame Retardants Linked to Infertility in Women – Medscape – Aug 30, 2017.



ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ