Υστεροσκόπηση

Υστεροσκόπηση: Τι είναι;

Η υστεροσκόπηση είναι μία ελάχιστα επεμβατική τεχνική απεικόνισης του εσωτερικού της μήτρας με χρήση μικροκάμερας η οποία μέσω του κόλπου και του στομίου του τραχήλου εισέρχεται στην μήτρα. 

Φυσιολογικά η κοιλότητα της μήτρας δεν υφίσταται ως κενός χώρος αφού τα τοιχώματα της μήτρας βρίσκονται σε επαφή μεταξύ τους. Με την εισαγωγή φυσιολογικού ορού μέσα στην μήτρα, το οποίο γίνεται ταυτόχρονα με την είσοδο της κάμερας, η κοιλότητα της μήτρας διατείνεται ελαφριά ώστε να είναι δυνατή η απεικόνιση με λεπτομέρεια των τοιχωμάτων και οποιασδήποτε παθολογίας που αφορά τόσο στο σχήμα όσο και στην ύπαρξη όγκων με συνηθέστερους τους καλοήθεις όπως ενδομήτριους πολύποδες και ινομυώματα . Ταυτόχρονα γίνεται απεικόνιση των στομίων των σαλπίγγων, των σημείων δηλαδή που οι σάλπιγγες της μήτρας ενώνονται με αυτή και εκβάλουν στην εσωτερική κοιλότητα ένα αριστερά και ένα δεξιά και εξετάζονται για τυχόν ιδιομορφίες ή απόφραξη. 

Τα τοιχώματα της μήτρας, σε παθολογικές καταστάσεις, μπορούν να έχουν ποικίλη μορφολογία η οποία συσχετίζεται με συγκεκριμένες νόσους όπως για παράδειγμα ενδομητρίτιδα, το οποίο είναι  φλεγμονή της μήτρας, αδενομύωση, συμφύσεις ή σύνδρομο Asherman, διάφραγμα της μήτρας κ.α. 

Υστεροσκόπηση

Υστεροσκόπηση: Πώς γίνεται;

Η υστεροσκόπηση διενεργείται είτε στο ιατρείο χωρίς λήψη αναισθησίας με ενίοτε χρήση τοπικής αναισθησίας, είτε στο χειρουργείο με χρήση αναισθησίας – μέθης – από αναισθησιολόγο. 

Προτιμάται η δεύτερη μέθοδος στις περισσότερες περιπτώσεις ώστε η ασθενής να μην αισθανθεί καθόλου πόνο κατά την διενέργεια της εξέτασης και να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι κάποιας αντίδρασης στην εξέταση όπως πτώση της πίεσης, έντονη δυσφορία και ανάγκη διακοπής της εξέτασης με περιορισμένα απεικόνιση όπως αρκετά συχνά συμβαίνει στην μέθοδο χωρίς αναισθησία (Outpatient hysteroscopy). Επίσης η μέθοδος στο χειρουργείο με αναισθησία – μέθη –  από αναισθησιολόγο, προτιμάται και λόγω του ότι σε αυτήν την περίπτωση εφόσον βρεθεί παθολογία στην μήτρα μπορεί να διορθωθεί με τη χρήση μικροεργαλείων ενώ στην πρώτη μέθοδο υπάρχουν σημαντικοί περιορισμοί και στην πλειονότητα των περιπτώσεων κλείνεται ραντεβού για δεύτερη υστεροσκόπηση επεμβατική αυτή την φορά με μέθη. 

Συνήθως , η όλη διαδικασία διαρκεί 15-30λεπτά εκτός από περιπτώσεις όπου υπάρχει σοβαρή παθολογία μέσα στην μήτρα η οποία και μπορεί να αντιμετωπιστεί και στην περίπτωση αυτή μπορεί να φτάσει και την μία ώρα. 

Η ασθενής συνήθως μένει στο δωμάτιο για άλλη μία έως τρεις ώρες και μπορεί μετά να φύγει και να πάει στο σπίτι της.

Επεμβατική Υστεροσκόπηση: Τι είναι;

Η επεμβατική υστεροσκόπηση σε αντιδιαστολή με την διαγνωστική είναι η δυνατότητα διενέργειας χειρουργικών χειρισμών μέσω μικροεργαλείων που είναι ενσωματωμένα στην κάμερα και δίνουν την δυνατότητα στον γυναικολόγο να προχωρήσει σε βήματα όπως βιοψία, εκτομή ενδομήτριου πολύποδα, εκτομή διαφράγματος της μήτρας, αφαίρεση υποβλεννογόνιου ινομυώματος, διατομή συμφύσεων κ.α. Επομένως, όλες οι υστεροσκοπήσεις ξεκινούν ως διαγνωστικές και στην συνέχεια εφόσον υπάρχουν τα κατάλληλα εργαλεία που ενσωματώνονται στην κάμερα και η κατάλληλη τεχνογνωσία και εμπειρία από τον γυναικολόγο, μπορεί κανείς να προχωρήσει στην επεμβατική εφόσον έχει αναγνωριστεί κάποια βλάβη που μπορεί να διορθωθεί στον ίδιο χρόνο. Οι περισσότεροι γυναικολόγοι είναι ικανοί να κάνουν διαγνωστικές υστεροσκοπήσεις ενώ η επεμβατική υστεροσκόπηση χρειάζεται ειδική εκπαίδευση και εμπειρία που προέρχεται συνήθως από συστηματική επίσημη εξειδίκευση. 

Υστεροσκόπηση ή Υπερηχογράφημα;

Το υπερηχογράφημα σήμερα όταν γίνεται από έμπειρο υπερηχογραφιστή και με την χρήση υψηλής τεχνολογίας μηχανήματος και με την προϋπόθεση ότι γίνεται την σωστή μέρα του κύκλου – συνήθως πριν την ωορρηξία – έχει την δυνατότητα να αποκλείσει σε μεγάλο βαθμό πολύ συχνές παθολογίες του εσωτερικού της μήτρας όπως ενδομήτριους πολύποδες, υποβλεννογόνια ινομυώματα και σε μικρότερο βαθμό ενδομήτριες συμφύσεις. Υπάρχουν περιπτώσεις που λόγω της κλίσης της μήτρας και της θέσης της αλλά και του ανατομίας του τοιχώματος της μήτρας δεν είναι δυνατή η καλή απεικόνιση του ενδομητρίου και άρα αποκλεισμό συνήθους παθολογίας της ενδομήτριας κοιλότητας που αναφέρεται παραπάνω. 

Επίσης, υπάρχουν παθολογίες όπως η ενδομητρίτιδα (φλεγμονή του εσωτερικού της μήτρας)  που δίνουν ελάχιστα ή καθόλου υπερηχογραφικά ευρήματα όταν είναι μικρής έντασης – χρόνια υποξεία ενδομητρίτιδα – και η διάγνωση μπαίνει μόνο με την υστεροσκόπηση και την βιοψία μέρους του ενδομητρίου το οποίο  αποστέλλεται για εξειδικευμένες εξετάσεις.

Απευθυνθείτε στον έμπειρο και εξειδικευμένο Χειρουργό Γυναικολόγο Μαιευτήρα Βασίλειο Σαράφη, ώστε να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα σας. Με σεβασμό και υπευθυνότητα θα σας προτείνει το κατάλληλο θεραπευτικό πλάνο για την περίπτωσή σας.

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ