Εξωσωματική Γονιμοποίηση σε Φυσικό Κύκλο – Νέα Έρευνα

Εξωσωματική Γονιμοποίηση σε Φυσικό Κύκλο – Νέα Έρευνα

H Εξωσωματική σε Φυσικό Κύκλο έχει ως αποτέλεσμα τη γέννηση υγιέστερων μωρών

Μια νέα μελέτη προστέθηκε πρόσφατα στα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η Εξωσωματική σε Φυσικό Κύκλο έχει ως αποτέλεσμα τη γέννηση υγιέστερων μωρών. Η μελέτη που πραγματοποιήθηκε από μια ομάδα Αμερικανών επιστημόνων, ανέλυσε αναδρομικά τα βάρη των μωρών που γεννιούνται από γυναίκες τόσο μέσω κλασσικής εξωσωματικής όσο και εξωσωματικής σε Φυσικό Κύκλο και διαπίστωσε ότι τα μωρά με εξωσωματική σε Φυσικό Κύκλο είχαν σημαντικά υψηλότερο μέσο βάρος γέννησης.

Η εξωσωματική γονιμοποίηση σε φυσικό κύκλο είναι μια μορφή της εξωσωματικής η οποία δεν προϋποθέτει την καθημερινή χρήση ενέσιμων ακριβών φαρμάκων.

Οι ωοθήκες δεν διεγείρονται και συλλέγεται το ωάριο από το κυρίαρχο φυσικά ωριμάζον ωάριο. Αυτό είναι πολύ διαφορετικό από τη κλασική εξωσωματική γονιμοποίηση που χρησιμοποιεί υψηλές δόσεις φαρμάκων, προκειμένου να μπορέσουμε να συλλέξουμε πολλά ωάρια.

Αν και η εξωσωματική γονιμοποίηση σε φυσικό κύκλο ήταν η αρχική μορφή της εξωσωματικής και χρησιμοποιήθηκε για την γέννηση του πρώτου μωρού από εξωσωματική, της Louise Brown, έχει γίνει από τότε λιγότερο δημοφιλής από τους ειδικούς της εξωσωματικής γονιμοποίησης, οι οποίοι συχνά προτιμούν να προσφέρουν την κλασσική εξωσωματική, καθώς είναι πιθανό να οδηγηθούν στη συλλογή περισσότερων ωαρίων. Η μέθοδος αυτή αποτέλεσε κανόνα για αρκετές δεκαετίες αν και εδώ και πολύ καιρό υπάρχουν εικασίες ως προς το αν αυτή η προσέγγιση έχει αρνητικές επιπτώσεις για τα μωρά που προκύπτουν. Υπάρχουν αρκετές μελέτες που εξετάζουν αυτό το ερώτημα και έχουν δείξει ότι η εξωσωματική γονιμοποίηση σε φυσικό κύκλο μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο βάρος γέννησης των βρεφών σε σύγκριση με τη συμβατική εξωσωματική.

Αυτή η πιο πρόσφατη μελέτη εξέτασε αναδρομικά τους κύκλους 364 γυναικών, 174 από τις οποίες είχαν υποβληθεί σε εξωσωματική γονιμοποίηση μετά από διέγερση και 190 από τις οποίες είχαν υποβληθεί σε φυσικό κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Οι ερευνητές εξέτασαν τη διάρκεια της κύησης και το βάρος γέννησης. Ανακάλυψαν ότι το μέσο βάρος γέννησης των βρεφών που γεννιούνται μετά από φυσικό κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης ήταν σημαντικά υψηλότερο από το μέσο βάρος των βρεφών από τη συμβατική εξωσωματική.

Το αποτέλεσμα αυτό προέκυψε ανεξάρτητα από το γεγονός πως οι γυναίκες που υποβλήθηκαν σε φυσικό κύκλο εξωσωματικής είχαν μεγαλύτερο μέσο όρο ηλικίας. Συνεπώς, ο φυσικός κύκλος εξωσωματικής δεν μπορεί ακριβώς να αυξήσει το ποσοστό των μωρών που γεννιούνται τελειόμηνα, αλλά μπορεί να αλλάξει πραγματικά το αποτέλεσμα όσο αφορά στην υγεία των μωρών ακόμη και για αυτά που γεννιούνται πρόωρα, ίσως λόγω της υψηλότερης ποιότητας των ωαρίων που συλλέγονται χωρίς τη διέγερση με φάρμακα.

Υπάρχουν μερικοί περιορισμοί σε αυτή τη μελέτη, συμπεριλαμβανομένου του μικρού μεγέθους του δείγματος των ασθενών και το γεγονός ότι οι πληροφορίες μελετήθηκαν αναδρομικά. Ωστόσο, τα στατιστικά σημαντικά αποτελέσματα δείχνουν ότι οι φυσικοί κύκλοι εξωσωματικής θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου χαμηλού βάρους γέννησης σε βρέφη που γεννιούνται με εξωσωματική γονιμοποίηση.

Για να μάθετε περισσότερα για την εξωσωματική γονιμοποίηση σε φυσικό κύκλο, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Πατήστε εδώ

Το πλήρες επιστημονικό άρθρο είναι το παρακάτω και δημοσιεύτηκε πρόσφατα σε ένα από τα πιο έγκριτα επιστημονικά συγγράμματα το Human Reproduction.

Mak, W; Kondapalli, L.A; Celia, G; Gordon, J; DiMattina, M; Payson, M. (2016). Natural cycle IVF reduces the risk of low birthweight infants compared with conventional stimulated IVF. [online], volume 31. Available from: http://humrep.oxfordjournals.org/content/31/4/789.abstract. [Accessed 20th July 2016].



ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ