Γονιμότητα: Τι πρέπει να γνωρίζω;

Γονιμότητα: Τι πρέπει να γνωρίζω;

Το ερώτημα αυτό απασχολεί πολλές γυναίκες και άνδρες είτε γιατί έχουνε προσπαθήσει να επιτύχουν εγκυμοσύνη χωρίς αποτέλεσμα είτε γιατί λόγω της ηλικίας τους γνωρίζουν ότι η γονιμότητα τους μπορεί να έχει πάρει την φθίνουσα πορεία.

Στην πράξη σήμερα μπορούμε με σύγχρονες εξετάσεις να εξετάσουμε μία σειρά παραμέτρων που σχετίζονται με την γονιμότητα της γυναίκας και του άνδρα.
Ωοθηκικές εφεδρείες: αναφέρεται στο απόθεμα ωαρίων στις ωοθήκες μιας γυναίκας το οποίο μειώνεται όσο περνάνε τα χρόνια. Ο υπερηχογραφικός έλεγχος με υπέρηχο υψηλής ευκρίνειας από εξειδικευμένο ιατρό μπορεί να μετρήσει με ακρίβεια το απόθεμα των ωαρίων. Γνωρίζει έτσι η γυναίκα πού βρίσκονται ηλικιακά οι ωοθήκες της σε σχέση με την ημερολογιακή της ηλικία. Για κάποιες γυναίκες φαίνεται ότι η πτώση της ποσότητας των ωαρίων σχετίζεται και με την ποιότητα τους και το τελευταίο σχετίζεται με το χρόνο που θα χρειαστούν για την σύλληψη. Η εξέταση αυτή είναι απαραίτητο να γίνεται σε κάθε γυναίκα άνω των 30 ετών που δεν έχει ολοκληρώσει την οικογένεια της και έχει ιστορικό από την μητέρα της πρόωρης εμμηνόπαυσης – μικρότερη των 50 ετών.

 

Υπερηχογραφική Σαλπιγγογραφία: Η μέθοδος αυτή ενδείκνυται για γυναίκες που έχουνε προσπαθήσει για εγκυμοσύνη αλλά δεν έχει επέλθει μετά από 1 χρόνο προσπάθειας. Εφόσον έχει αποκλειστεί ανδρικός παράγοντας υπογονιμότητας οι σάλπιγγες μπορούνε να ελεγχθούν σήμερα με την νέα αυτή μέθοδο. Η  εξέταση γίνεται στο ιατρείο από τον γυναικολόγο με ειδικό σκιαστικό χωρίς χρήση ακτινοβολίας. Επιπλέον στον ίδιο χρόνο ελέγχονται λεπτομερώς η μήτρα και οι ωοθήκες και το απόθεμα τους σε ωάρια.

 

Εξειδικευμένη εξέταση σπέρματος για τον άνδρα : Η εξέταση αυτή προϋποθέτει την λεπτομερή εξέταση ενός δείγματος σπέρματος από τον άνδρα μετά από αποχή συνήθως δύο ημερών. Τα νέα κριτήρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ως προς την εξέταση αυτή και η εξειδικευμένη γνώση για τη μέτρηση του αριθμού των φυσιολογικών και μη σπερματοζωαρίων παρέχει πολύτιμες πληροφορίες στο ζευγάρι. Οι άνδρες που καπνίζουνε επιβάλλεται να εξεταστούν αφού η ειδική εξέταση της μορφολογίας των σπερματοζωαρίων αποβαίνει πολλές φορές παθολογική, γεγονός που μειώνει τις πιθανότητες σύλληψης σε κάθε μήνα προσπάθειας.

Κείμενο: Dr Σαράφης Βασίλειος

Ο Dr Σαράφης Βασίλειος είναι γυναικολόγος με εξειδίκευση στην Γονιμότητα και την Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή στο Λονδίνο. Διετέλεσε Επιμελητής Consultant  στο Center of Reproduction and Advanced Technology, Create Health στο Λονδίνο για 4 χρόνια. Είναι  Υπεύθυνος της Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής της μεγαλύτερης Γυναικολογικής και Μαιευτικής κλινικής της βορείου Ελλάδας, Fertilia by Genesis, ενώ διατηρεί και ιδιωτικό ιατρείο στη Λάρισα όπου βλέπει ασθενείς από την Θεσσαλία κάθε Δευτέρα και Πέμπτη απόγευμα.



ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ