Φροντίστε το Σπέρμα σας

Φροντίστε το Σπέρμα σας

Μία κακή διατροφή, επηρεάζει συνολικά την υγεία ενός ανθρώπου. Τι γίνεται όμως στην περίπτωση του σπέρματος; Μπορεί μία διατροφή που βασίζεται σε λιπαρά και γλυκά να βλάψει την ποιότητά του;

Φροντίστε το Σπέρμα σας ~ Γυναικολόγος Dr Σαράφης Βασίλειος

Έρευνα που έγινε, σε κέντρο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στην Ισπανία έδειξε πως η πρόσληψη τροφών πλούσιων σε λιπαρά, όπως είναι το κρέας ή το γάλα ίσως να επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα του σπέρματος στον άνθρωπο. Αντιθέτως, η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών διατηρεί και ίσως και να βελτιώνει την ποιότητα του σπέρματος.

Πιο αναλυτικά, στη συγκεκριμένη έρευνα συμμετείχαν 30 άνδρες με παθολογικές παραμέτρους στην ποιότητα του σπέρματος και 31 άνδρες με υγιές σπέρμα. Ο δείκτης μάζας σώματος, καθώς και η ηλικία δεν παρουσίαζαν διαφορά στις δύο ομάδες ασθενών. Η αξιολόγηση των δειγμάτων πραγματοποιήθηκε από τους ίδιους βιολόγους σύμφωνα με τα κριτήρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO). Όλοι οι ασθενείς πέρασαν από συνέντευξη, από τον ίδιο ειδικό, πριν ή μετά τη λήψη δείγματος. Ρωτήθηκαν σχετικά με τη συχνότητα κατανάλωσης 96 τροφών, κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους. Υπήρξε ειδική κατηγοριοποίηση, τόσο των ερωτήσεων όσο και των απαντήσεων των ασθενών. Ακολούθησε στατιστική ανάλυση.

 

 

Τα αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν αφορούσαν στη σύγκριση ορμονικών μετρήσεων, του τρόπου ζωής ή της έκθεσης σε ρύπανση και τέλος στο ποσοστό της Φροντίστε το Σπέρμα σας ~ Γυναικολόγος Dr Σαράφης Βασίλειοςπρόληψης συγκεκριμένων τροφών μεταξύ των δύο ομάδων. Οι ασθενείς με το παθολογικό σπερμοδιάγραμμα, εμφάνισαν μεγαλύτερη κατανάλωση κρέατος, πατατών, γαλακτοκομικών προϊόντων καθώς και ελάχιστη κατανάλωση πράσινων λαχανικών και ντομάτας. Αντιθέτως, το δείγμα ελέγχου εμφάνισε υψηλή κατανάλωση γάλακτος χαμηλό σε λιπαρά, οστρακοειδών, φρούτων και βραστών ή ωμών λαχανικών. Η χαμηλή ποιότητα σπέρματος των ασθενών αποδόθηκε στην κατανάλωση τροφών υψηλών σε ξενοβιοτικά, οιστρογόνα ξένα ή αναβολικά στεροειδή. Όλα τα παραπάνω αποτελούν συστατικά των τροφών που είναι υψηλές σε λιπαρά όπως το κρέας και τα γαλακτοκομικά προιόντα. Εκεί ήταν η βασική διαφορά των διατροφικών συνηθειών των δύο ομάδων.

 

Φροντίστε το Σπέρμα σας ~ Γυναικολόγος Dr Σαράφης ΒασίλειοςΑκολούθησαν και άλλες μελέτες, που επικεντρώθηκαν κυρίως στην αύξηση των αντιοξειδωτικών στη διατροφή των ανδρών. Παρατηρήθηκε βελτίωση τόσο στις παραμέτρους του σπέρματος όσο και στην κατάτμηση του DNA των σπερματοζωαρίων, υπογόνιμων ανδρών, με την πρόσληψη μέσω της διατροφής φυτοοιστρογόνων. Ωστόσο, ο μηχανισμός των ευεργετικών επιδράσεων των φυτοοιστρογόνων, στο ανθρώπινο σπέρμα, δεν είναι ακόμη γνωστός.

Ακόμη και αν η παραπάνω έρευνα, βασίζεται σε μικρό αριθμό δειγμάτων, δεν παύει να μας προβληματίζει σχετικά με την υπερκατανάλωση φαγητού και κατά πόσο αυτή επιδρά στο σπέρμα.

 

Συνεπώς, όσο δελεαστικό και αν είναι το γιορτινό τραπέζι, συνιστούμε μέτρο στην κατανάλωση κρέατος, γλυκών και αλκοόλ, προκειμένου να προστατεύσουμε την ποιότητα του σπέρματός μας.

 

Γεωργία Λαγοδόντη

Βιολόγος Αναπαραγωγής

Fertility Point

Φροντίστε το Σπέρμα σας ~ Γυναικολόγος Dr Σαράφης Βασίλειος - Λαγοδόντη

 

H κα. Λαγοδόντη είναι Βιολόγος με μεταπτυχιακές σπουδές στην Βιολογία της Αναπαραγωγής και ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο ανθρώπινο σπέρμα και τους παράγοντες που επηρεάζουν την γονιμοποιητική του ικανότητα. Είναι μέλος της ομάδας του Fertility Point από το 2015



ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ