Χαμηλή ΑΜΗ και Συμπληρώματα Διατροφής

Χαμηλή ΑΜΗ και Συμπληρώματα Διατροφής

Η διάγνωση της χαμηλή ΑΜΗ απασχολεί πολλές γυναίκες που προσπαθούν για τεκνοποίηση, ιδιαίτερα εάν αυτές ανήκουν σε υψηλότερη ηλικιακή ομάδα.  Η διάγνωση αυτή, που όχι τόσο σπάνια απαντάται και σε νέες γυναίκες, σημαίνει χαμηλό απόθεμα ωαρίων ή διαφορετικά χαμηλό αριθμό ωοθυλακίων στις ωοθήκες. Η διάγνωση αυτή μπορεί να επιβεβαιωθεί με ένα υπερηχογράφημα γονιμότητος.

Η χαμηλή ΑΜΗ  επηρεάζει την πρόγνωση, γιατί υποδηλώνει μικρότερο σε σχέση με την ηλικία  χρονικό διάστημα μέχρι την πλήρη εξαφάνιση ώριμων ωαρίων από τις ωοθήκες και άρα έλευση της εμμηνόπαυσης.

Επίσης η χαμηλή ΑΜΗ υποδηλώνει χαμηλό προσδοκώμενο αριθμό ώριμων ωαρίων που δύναται κανείς να συλλέξει σε κύκλο εξωσωματικής με διέγερση των ωοθηκών.

Τα νέα από μία μεταανάλυση* είναι ενθαρρυντικά αφού πλέον αναγνωρίστηκαν δύο συμπληρώματα διατροφής τα οποία φαίνεται ότι υπερδιπλασιάζουν τις πιθανότητες εγκυμοσύνης στις γυναίκες αυτές. Τα συμπληρώματα αυτά είναι το DHEA και το συνένζυμο Q10, ουσίες με μακρόχρονη χρήση ως συμπληρώματα διατροφής για ποικίλες συμπτωματολογίες.

Τι είναι η DHEA;

Η DHEA (δεϋδροεπιανδροστερόνη) είναι μια ορμόνη που παράγεται από τα επινεφρίδια του σώματός μας. Αυτοί είναι αδένες ακριβώς πάνω από τα νεφρά μας.  Τα συμπληρώματα DHEA μπορούν να γίνουν από wild yam ή σόγια. Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν τα πάντα για την DHEA. Αλλά γνωρίζουν ότι λειτουργεί ως πρόδρομη ουσία  σε ανδρικές και θηλυκές ορμόνες, συμπεριλαμβανομένης της τεστοστερόνης και των οιστρογόνων.

Οι πρόδρομες ουσίες  είναι ουσίες που μετατρέπονται από τον οργανισμό σε ορμόνη. Η παραγωγή DHEA κορυφώνεται στα μέσα της 3ης δεκαετίας της ζωής μας. Στους περισσότερους ανθρώπους, η παραγωγή σταδιακά μειώνεται με την ηλικία. 

Η παραγωγή τεστοστερόνης και οιστρογόνων επίσης γενικά μειώνεται με την ηλικία. Τα συμπληρώματα DHEA μπορούν να αυξήσουν το επίπεδο αυτών των ορμονών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο έχουν γίνει πολλές αναφορές σχετικά με τα πιθανά οφέλη για την υγεία από τα συμπληρώματα αυτά.

Τι είναι το συνένζυμο Q10;

Το συνένζυμο Q10 (CoQ10) είναι μια θρεπτική ουσία που απαντάται φυσιολογικά στο σώμα. Το CoQ10 βρίσκεται επίσης σε πολλά τρόφιμα που τρώμε. Το CoQ10 δρα ως αντιοξειδωτικό, το οποίο προστατεύει τα κύτταρα από βλάβες και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό.

Αν και το CoQ10 παίζει βασικό ρόλο στο σώμα, οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι έχουν αρκετό CoQ10 φυσικά. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η προσθήκη περισσότερου – με τη μορφή συμπληρωμάτων CoQ10 – μπορεί να είναι επωφελής. Η αύξηση της ηλικίας και ορισμένες ιατρικές καταστάσεις σχετίζονται με την πτώση των επιπέδων του CoQ10. Αλλά σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι αβέβαιο ότι η προσθήκη του CoQ10 θα έχει κάποιο αποτέλεσμα.

Το CoQ10 έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία πολλών διαφορετικών καταστάσεων. Υπάρχουν στοιχεία ότι τα συμπληρώματα με CoQ10 μπορούν να μειώσουν ελαφρώς την αρτηριακή πίεση. Το CoQ10 χρησιμοποιείται επίσης για τη θεραπεία της καρδιακής ανεπάρκειας και άλλων καρδιακών παθήσεων, συμβάλλοντας ενδεχομένως στη βελτίωση ορισμένων συμπτωμάτων και στη μείωση των μελλοντικών καρδιακών κινδύνων σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα, αλλά τα στοιχεία είναι αντικρουόμενα. 

Αν και εξακολουθούν να είναι αμφιλεγόμενες, ορισμένες προκαταρκτικές ενδείξεις υποδεικνύουν ότι το CoQ10 μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ή τη θεραπεία των ανεπιθύμητων ενεργειών, όπως μυϊκών πόνων και ηπατικών προβλημάτων, από τη λήψη φαρμάκων χοληστερόλης τύπου στατίνης.

Προκαταρκτικές μελέτες έχουν δείξει ότι το CoQ10 μπορεί να επιβραδύνει, αλλά να μην σταματήσει, την πρόοδο της νόσου του Alzheimer. Απαιτείται συμπληρωματική έρευνα για να επιβεβαιωθεί αυτό το αποτέλεσμα. Το CoQ10 έχει επίσης μελετηθεί ως προληπτική θεραπεία για πονοκεφάλους ημικρανίας, αν και μπορεί να χρειαστούν αρκετοί μήνες για να εργαστεί.

Έχει επίσης μελετηθεί για χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων, καρκίνο, HIV, μυϊκή δυστροφία, νόσο του Parkinson, ασθένεια των ούλων και πολλές άλλες καταστάσεις χωρίς ωστόσο, η έρευνα να έχει αποδείξεις για τα παραπάνω.

Πηγή WebMD. 

*Μετά ανάλυση είναι μία συστηματική διαδικασία ανάλυσης όλων των μελετών και της ποιότητας της πληροφορίας τους που έχουν πραγματοποιηθεί για ένα συγκεκριμένο θέμα και συνήθως πραγματοποιείται από καταξιωμένους ερευνητές προκειμένου να δημοσιευτεί σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά όπως το Hum Reproduction Update που δημοσιεύτηκε η προαναφερόμενη μελέτη.

Παρακάτω ο τίτλος της δημοσίευσης και το αντίστοιχο λινκ.

Zhang Y, Zhang C, Shu J, et al. Adjuvant treatment strategies in ovarian stimulation for poor responders undergoing IVF: a systematic review and network meta-analysis. Hum Reprod Update 2020; 26: 247-263.



ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ