Ήπια Διέγερση Ωοθηκών (Mild IVF)

Ήπια Διέγερση Ωοθηκών στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση (Mild IVF)

 

Η Ήπια Διέγερση Ωοθηκών (Mild IVF) στην Εξωσωματική  Γονιμοποίηση είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται σήμερα για να δηλώσει την χρήση χαμηλών δόσεων φαρμάκων για την διέγερση των ωοθηκών σε έναν κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης. Ο στόχος είναι η λήψη 6 – 8 περίπου ωαρίων δίνοντας έμφαση στην ποιότητα των παραγόμενων ώριμων ωαρίων και όχι στην ποσότητα αυτών.

 

Ήπια Διέγερση Ωοθηκών: Πλεονεκτήματα της Μεθόδου

 

Βασικό πλεονέκτημα της ήπιας διέγερσης ωοθηκών είναι ότι ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος για την  κύρια επιπλοκή της εξωσωματικής γονιμοποίησης που είναι το Σύνδρομο Υπερδιέγερσης των Ωοθηκών (Ovarian Hyperstimulation Syndrome OHSS).

 

Επίσης το κόστος μειώνεται σε ένα βαθμό εξαιτίας της χρήσης μικρότερης ποσότητας  φαρμάκων τα οποία λόγω του κόστους τους αποτελούν ένα σημαντικό μέρος του κόστους της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

 

Επίσης πρώιμες μελέτες υποδεικνύουν ότι βελτιώνεται κατά μέσο όρο η ποιότητα των προσλαμβανόμενων ωαρίων ιδιαίτερα σε γυναίκες μεγαλύτερες των 35 ετών. Έτσι η μέθοδος αυτή της ήπιας διέγερσης έχει ένδειξη σε γυναίκες με προηγούμενες αποτυχημένες προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης και ιδιαίτερα εάν παρατηρήθηκε χαμηλή ποιότητα εμβρύων και σε γυναίκες πάνω από 40 ετών.

 

Ο στόχος στην ήπια διέγερση εξωσωματικής είναι η ποιότητα των παραγόμενων ωαρίων και όχι η ποσότητα. Οι ωοθήκες είναι σχεδιασμένες από την φύση για να μεγαλώνουν ένα ωοθυλάκιο κάθε μήνα που είναι ο χώρος που το ωάριο ωριμάζει μέχρι το τελευταίο στάδιο του ώστε να είναι έτοιμο για γονιμοποίηση από το σπερματοζωάριο. Η διαδικασία της ωρίμανσης είναι πολύπλοκη και απαιτεί καλή αιμάτωση του ωοθυλακίου για την σωστή οξυγόνωσή του. Όταν αναγκάζουμε μία α ωοθήκη να ωριμάσει πάρα πολλά ωάρια με την χρήση υψηλών δόσεων φαρμάκων τότε κάποια ωάρια θα υποστούν βλάβες στην πορεία.

 

Η παραπάνω θεωρία εξηγεί το γιατί σε φυσικό κύκλο σε νέες γυναίκες, παρότι λαμβάνουμε ένα μόνο ωάριο, τα ποσοστά επιτυχίας είναι σταθερά πάνω από 30% ανά εμβρυομεταφορά.  Αντίθετα σε κύκλους εξωσωματικής με διέγερση των ωοθηκών με φάρμακα μόνο 5% των ωαρίων που συλλέγονται θα οδηγήσουν σε γέννηση μωρού. (1 στα 20 ωάρια)

 

Στο βίντεο αυτό μιλάνε μεταξύ άλλων η Prof Geeta Nargund, Πρόεδρος της Παγκόσμιας Επιστημονικής Επιτροπής για την Ήπια Διέγερση στην εξωσωματική, (ISMAAR – International Society of Mild Approaches in Assisted Reproduction), και ο Prof Stuart Campbell, πατέρας των υπερήχων για πολλούς που τα τελευταία χρόνια έχει επικεντρώσει το ενδιαφέρον του στον υπέρηχο σχετικά με την γονιμότητα.

 

Για να δείτε ένα βίντεο πάνω στο θέμα αυτό από την Prof  Geeta Nargund, Πρόεδρο του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Ήπια διέγερση στην εξωσωματική (ISMAAR) πιέστε εδώ.

 

Η εταιρεία για την Ήπια διέγερση στην εξωσωματική έχει στο συμβούλιο της εξέχοντα μέλη της επιστημονικής κοινότητας της εξωσωματικής κάτι που υποδεικνύει και την στροφή της επιστημονικής κοινότητας παγκοσμίως προς αυτό το είδος της θεραπείας.

 

Κάθε χρόνο διοργανώνεται ένα 4ήμερο συνέδριο στο οποίο μετέχουνε πολλές χιλιάδες συνέδρων, ειδικών ιατρών της εξωσωματικής από όλα τα μέρη του πλανήτη.

 

Απευθυνθείτε στον έμπειρο και εξειδικευμένο Χειρουργό Γυναικολόγο Μαιευτήρα Βασίλειο Σαράφη, ώστε να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα σας. Με σεβασμό και υπευθυνότητα θα σας προτείνει το κατάλληλο θεραπευτικό πλάνο για την περίπτωσή σας.

 

ήπια διέγερσηήπια διέγερση

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ