Εξωσωματική σε Φυσικό Κύκλο

Εξωσωματική σε φυσικό κύκλο χωρίς χρήση φαρμάκων

Προσωπικά ενθαρρύνω τους ασθενείς να δοκιμάσουν εξωσωματική σε φυσικό κύκλο σαν πρώτη επιλογή όπως συμβαίνει σε αρκετά κέντρα παγκοσμίως σήμερα. Η θεραπεία είναι ασφαλέστερη, λιγότερο ακριβή (μικρότερο κόστος) και μπορεί να επαναληφθεί σε διαδοχικούς κύκλους εάν το επιθυμητό αποτέλεσμα δεν έρθει με το πρώτο ωάριο.

Η Εξωσωματική σε Φυσικό Κύκλο έχει Αυξανόμενα Ποσοστά Επιτυχίας

Η καλύτερη κατανόηση της φυσιολογίας της ωοθήκης, καινοτομίες στην τεχνολογία των υπερήχων και η διαθεσιμότητα τεχνητών ορμονών μας επιτρέπουν σήμερα να ξεκινήσουμε  την διέγερση των ωοθηκών στον φυσιολογικό  κύκλο της γυναίκας δίνοντας την δυνατότητα να δημιουργήσουμε πιο ήπια πρωτόκολλα διέγερσης.

 

Τα παραπάνω σε συνδυασμό επιπλέον εξελίξεις στην γυναικολογία και στην εμβρυολογία κάνουν την εξωσωματική σε φυσικό κύκλο ή με ήπια διέγερση των ωοθηκών πιο επιτυχημένη από ποτέ με ολοένα και μεγαλύτερη απήχηση στην καθημερινή κλινική πρακτική.

Η Εξωσωματική σε Φυσικό Κύκλο είναι πιο Ασφαλής Επιλογή

Η υγεία και η ευκολία της θεραπείας για τη μητέρα και το παιδί είναι η πρώτη μας προτεραιότητα σήμερα. Αυτή η μορφή εξωσωματικής γονιμοποίησης προσφέρει  μια λιγότερο επεμβατική προσέγγιση στην υπογονιμότητα και η μη χρησιμοποίηση φαρμάκων ή λιγότερων φαρμάκων οδηγεί σε λιγότερους πιθανούς κινδύνους και παρενέργειες.

 

Στην κλασική διέγερση στην εξωσωματική, υπάρχουν πολλοί πιθανοί κίνδυνοι. Συμπτώματα εμμηνόπαυσης μπορεί επίσης να εμφανιστούν εξαιτίας της καταστολής των ορμονών των ωοθηκών, ενώ περαιτέρω παρενέργειες όπως πονοκέφαλοι, εφιδρώσεις, εξάψεις,  αίσθημα φουσκώματος και αλλαγές στην διάθεση είναι συχνά.

Εξωσωματική σε Φυσικό Κύκλο με Μικρότερο Κόστος

Η εξωσωματική σε φυσικό κύκλο είναι είναι λιγότερο ακριβή από ότι η κλασική εξωσωματική και δεν προϋποθέτει την καθημερινή χρήση ενέσεων ακριβών φαρμάκων.

Εξωσωματική σε Φυσικό Κύκλο: Διαδικασία

Η διαδικασία περιλαμβάνει την συλλογή του φυσικά παραγόμενου ωαρίου, γονιμοποίησή του στο εργαστήριο και τοποθέτηση ενός εμβρύου μέσα στην μήτρα, η οποία δεν έχει διεγερθεί από φάρμακα.

Εξωσωματική σε Διαδοχικούς Κύκλους;

Οι ασθενείς που διαλέγουν αυτή την επιλογή μπορούν να επαναλάβουν την θεραπεία σε διαδοχικούς κύκλους ενώ αντίθετα στην κλασική εξωσωματική, εξαιτίας της επίδρασης των φαρμάκων διέγερσης στις ωοθήκες,  επιβάλλεται διάλειμμα από δύο έως τρεις μήνες.

Είμαι Κατάλληλη για τη Θεραπεία με Εξωσωματική σε Φυσικό Κύκλο;

Όλες οι γυναίκες που κάνουν ωορρηξία και θέλουν να αποφύγουν τα φάρμακα διέγερσης των ωοθηκών και τους κινδύνους από αυτά και παρενέργειες μπορούν να διαλέξουν την θεραπεία αυτή ως πρώτη επιλογή.

Στο παρακάτω βίντεο η Prof Geeta Nargund εξηγεί για την ήπια διέγερση στην εξωσωματική και την εξωσωματική χωρίς φάρμακα, εξωσωματική σε φυσικό κύκλο.

Τροποποιημένος Φυσικός Κύκλος: Τι είναι;

Είναι μια μορφή εξωσωματικής φυσικού κύκλου όπου φάρμακα δίνονται γενικά για δύο με τέσσερις μέρες με σκοπό να μπλοκάρουν την ωορρηξία σε συνδυασμό με FSH και HMG (φάρμακα διέγερσης)  ως υποβοηθητική θεραπεία. Το φάρμακο hCG  δίνεται για να διεγείρει την ωρίμανση του ωαρίου πριν την συλλογή του. Προγεστερόνη σε χάπια δίνεται για να βοηθήσει την εμφύτευση. Με αυτήν την μέθοδο δεν είναι σπάνιο να συλλεχθούν πάνω από ένα ώριμα ωάρια.

Όλες οι γυναίκες που είναι κατάλληλες για εξωσωματική σε φυσικό κύκλο μπορούνε να κάνουνε τροποποιημένο φυσικό κύκλο εφόσον είναι διατεθειμένες να πάρουνε φάρμακα για 2-4 ημέρες κατά την διάρκεια του κύκλου τους.

Εξωσωματική σε Φυσικό Κύκλο έναντι Συμβατικής Εξωσωματικής Γονιμοποίησης

Μειωμένες παρενέργειες και συναισθηματική επιβάρυνση

Μελέτες έχουν δείξει ότι υψηλότερες δόσεις ορμονών διέγερσης μπορεί να έχουν σημαντική  συναισθηματική επίπτωση  στους ασθενείς. Πολλές γυναίκες που σκέφτονται να υποβληθούν σε θεραπεία γονιμότητας έχουν δει τις φίλες ή την οικογένεια τους να διέρχονται από την συμβατική εξωσωματική με  διέγερση και να αντιμετωπίζουν μερικές από αυτές τις παρενέργειες.

 

Πιθανές παρενέργειες από το στάδιο της down regulation περιλαμβάνουν:

 • Μεταβολές της διάθεσης (όπως αίσθημα κακουχίας ή ευερεθιστότητα)
 • Πονοκέφαλοι / ημικρανίες
 • Κούραση
 • Αυξημένη ψυχολογική και συναισθηματική επιβάρυνση

 

Αυξημένοι κίνδυνοι από τα υψηλά στάδια διέγερσης:

 • Αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης συνδρόμου υπερδιέγερσης των ωοθηκών (OHSS)
 • Μικρή αύξηση βάρους
 • Αίσθημα φουσκώματος και και πρηξίματος
 • Αυξημένος κίνδυνος θρόμβωσης
 • Πιθανώς υψηλό ψυχολογικό στρες

Η θεραπεία μέσω της εξωσωματικής γονιμοποίησης μπορεί να είναι μια εξαιρετικά συναισθηματική και αγχωτική εμπειρία. Για τους ασθενείς που υποβάλλονται σε θεραπεία, μπορεί να είναι σωματικά και συναισθηματικά απαιτητική. Για τους συντρόφους, μπορεί να είναι δύσκολο να παρακολουθούν έναν αγαπημένο τους να περνάει από μια αγχωτική εμπειρία. Είναι σημαντικό να δώσεις κανείς προτεραιότητα στην ψυχολογική του υγεία, και αυτό είναι επίσης καλό για την υγεία του σώματός του. Τα σύντομα πρωτόκολλα των φαρμάκων μας μπορούν να βοηθήσουν στην ελαχιστοποίηση του στρες που βιώνουν οι γυναίκες σε όλη τη διαδικασία.

 

Μειωμένος κίνδυνος OHSS

Ένας άλλος γνωστός κίνδυνος για την υγεία των γυναικών με τη χρήση υψηλότερων δόσεων ορμονών διέγερσης με υψηλό απόθεμα ωαρίων μέσω συμβατικής εξωσωματικής είναι μια  δυνητικά επικίνδυνη κατάσταση που ονομάζεται σύνδρομο υπερδιέγερσης των ωοθηκών (OHSS), με συμπτώματα που μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Ταχεία αύξηση βάρους
 • Μόνιμη ναυτία
 • Εμετός
 • Δυσκολία στην αναπνοή
 • Αύξηση περιμέτρου κοιλίας
 • Φούσκωμα
 • Το ήπιο OHSS μπορεί να εμφανιστεί σε έως και 30% των γυναικών που διέρχονται από συμβατική εξωσωματική υψηλής δόσεις φαρμάκων, αλλά η σοβαρή μορφή του  είναι σπάνια. Αντίθετα, η εξωσωματική σε φυσικό κύκλο λειτουργεί με τον φυσικό κύκλο της γυναίκας, χωρίς κίνδυνο OHSS.

Εάν αντιμετωπίζετε υψηλό κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου που σχετίζεται με οιστρογόνα λόγω οικογενειακού ιστορικού ή έχετε ενδομητρίωση ή άλλες ιατρικές παθήσεις (όπως μελανώματα ή προβλήματα πήξης) που θα μπορούσαν να επηρεαστούν από φάρμακα διέγερσης των ωοθηκών, η εξωσωματική σε φυσικό κύκλο μπορεί να είναι ιδανική θεραπεία για την προστασία της υγεία σας.

 

Εξωσωματική σε Φυσικό Κύκλο Θεσσαλονίκη & Λάρισα ~ Dr Σαράφης Βασίλειος

Εξωσωματική σε Φυσικό Κύκλο Θεσσαλονίκη & Λάρισα ~ Dr Σαράφης Βασίλειος

 

Βελτιωμένη ποιότητα ωαρίων

Τα ωάρια που επιλέγονται φυσικά από τον οργανισμό φαίνεται από μελέτες να είναι υψηλότερης ποιότητας από αυτά που παράγονται σε έναν διεγερμένο κύκλο εξωσωματικής. Φυσικά επιλεγμένα ωάρια μπορεί να έχουν καλύτερη ποιότητα, ενώ αντίθετα έμβρυα που δημιουργούνται σε συμβατική εξωσωματική γονιμοποίηση μπορεί να έχουν αυξημένο ποσοστό χρωμοσωμικών ανωμαλιών.

 

 Μειωμένες μακροπρόθεσμες επιπλοκές υγείας για τα μωρά

Μια μελέτη του 2017 διαπίστωσε ότι υπάρχει μειωμένος κίνδυνος για τα μωρά που γεννιούνται μέσω εξωσωματικής Φυσικού Κύκλου για χαμηλό βάρος κατά τη γέννηση και για προωρότητα.

 

 Καλύτερα ποσοστά εμφύτευσης

Έρευνες έχουν δείξει ότι υψηλά επίπεδα διέγερσης μπορεί να επηρεάσουν δυσμενώς την εμφύτευση εμβρύου.

Αποφεύγοντας τα φάρμακα τις διέγερσης, η μήτρα είναι πιο δεκτική καθώς υπάρχει καλύτερο ενδομήτριο  και επομένως περισσότερες πιθανότητες εμφύτευσης του εμβρύου, με αποτέλεσμα την υγιή εγκυμοσύνη.

 

Συμπερασματικά για την Εξωσωματική σε Φυσικό Κύκλο

 

Χαμηλότερες δόσεις φαρμάκων χωρίς ενέσεις και συντομότερος χρόνος θεραπείας

Η συμβατική εξωσωματική με υψηλές δόσεις φαρμάκων  χρησιμοποιεί γενικά φάρμακα  διέγερσης για να αναπτύξει πολλά ωοθυλάκια. Το κάθε ωοθυλάκιο έχει ένα ωάριο, έτσι αναμένεται η συγκομιδή αρκετών ωαρίων συνήθως 2-15 ωάρια. Ο Φυσικός Κύκλος  επικεντρώνεται στη συλλογή του ενός ωαρίου φυσικά επιλεγμένου από το σώμα. Στον φυσικό κύκλο δεν χρησιμοποιούνται φάρμακα.

Στη συμβατική εξωσωματική τα φάρμακα/ορμόνες της διέγερσης των ωοθηκών  χορηγούνται με τη μορφή ημερήσιων ενέσεων για μία έως και 13 ημέρες πριν τη συλλογή ωαρίων. Στον φυσικό κύκλο  δεν υπάρχουν ενέσεις διέγερσης, και η λήψη του ωαρίου συμβαίνει συνήθως μία μέρα πριν την φυσιολογική ωορρηξία της γυναίκας.

 

Επικοινωνήστε με τον εξειδικευμένο και έμπειρο Χειρουργό Γυναικολόγο Μαιευτήρα Dr Σαράφη Βασίλειο. Με σεβασμό κι υπευθυνότητα θα σας βοηθήσει να βρείτε λύση στο πρόβλημα σας. Η εξειδικευμένη ενασχόληση του ιατρού περιλαμβάνει την ήπια διέγερση των ωοθηκών στις θεραπείες γονιμότητας με έμφαση στην ποιότητα των παραγόμενων ωαρίων και στην αποφυγή παρενεργειών ειδικά στην εξωσωματική σε φυσικό κύκλο για την επίτευξη εγκυμοσύνης με λιγότερο κόστος και χωρίς  παρενέργειες.

 

εξωσωματική σε φυσικό κύκλοεξωσωματική σε φυσικό κύκλο

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ