Κρυοσυντήρηση Ωαρίων

Κρυοσυντήρηση Ωαρίων για καθυστέρηση της τεκνοποίησης

 

Ο χρόνος παγώνει για τις γυναίκες που δεν μπορούν ή δεν είναι έτοιμες για δημιουργία οικογένειας

 

Η Κρυοσυντήρηση Ωαρίων για καθυστέρηση της τεκνοποίησης στηρίζεται στο πρόσφατο σχετικά  επίτευγμα της τεχνολογίας κατάψυξης  η οποία με την σύγχρονη μέθοδο της υαλοποίησης ωαρίων – vitrification of oocytes – δίνει εντυπωσιακά αποτελέσματα ως προς την επιβίωση των ωαρίων. Δίνεται η δυνατότητα στις γυναίκες να “παγώσουν” το χρόνο, κρυοσυντηρώντας τα ωάριά τους και χρησιμοποιώντας τα αργότερα όταν οι συνθήκες της ζωής τους είναι ευνοϊκότερες.

Η κατάψυξη ωαρίων είναι κάτι που ξεκίνησε αρκετά χρόνια πριν με τη μέθοδο της αργής κατάψυξης (slow freezing). Αυτή εφαρμόστηκε  κυρίως σε γυναίκες που μετά διάγνωση καρκίνου έπρεπε να υποβληθούν σε χημειοθεραπεία και λόγω της μεγάλης πιθανότητας για επιβλαβή δράση αυτής στις ωοθήκες, κατέφευγαν στην κρυοσυντήρηση των ωαρίων τους πριν τις χημειοθεραπείες. Τα αποτελέσματα της μεθόδου αυτής,  γρήγορα έδειξε ότι τα ωάρια είναι αρκετά ευαίσθητα κύτταρα και δεν επιζούν παρά μόνο ένα μέρος αυτών από την όλη διαδικασία. Έτσι δημιουργήθηκε αρχικά η διάχυτη εντύπωση ότι με την κατάψυξη των ωαρίων, τη μελλοντική απόψυξή τους και τη γονιμοποίησή τους με σπέρμα, οι πιθανότητες θα είναι πολύ μικρές για ένα επιτυχές αποτέλεσμα.

 

Κρυοσυντήρηση Ωαρίων

 

Τα τελευταία χρόνια με την υαλοποίηση ωαρίων καταφέρνει κανείς να πετύχει αρκετά υψηλό ποσοστό επιβίωσης των ωαρίων μετά από κατάψυξη και απόψυξη τους και το γεγονός αυτό έχει ως συνέπεια τα  πολύ υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας δημιουργίας μιας εγκυμοσύνης. Τα ποσοστά αυτά, ωστόσο, εξαρτώνται από την ηλικία της γυναίκας την περίοδο της κατάψυξης. Το σενάριο λοιπόν της κρυοσυντήρησης ωαρίων για καθυστέρησης της τεκνοποίησης επανέρχεται στο προσκήνιο δυναμικά για όλες τις γυναίκες που θέλουν να παγώσουν το χρόνο, απελευθερώνοντας τες από το άγχος της ηλικίας τεκνοποίησης. Σε χώρες όπως η Ολλανδία είναι αρκετά διαδεδομένο μεταξύ των γυναικών που δεν έχουν τεκνοποιήσει μέχρι τα 35 τους χρόνια και δεν υπάρχει άμεση προοπτική για αυτό.

 

Η όλη μέθοδος είναι σχετικά απλή. Η γυναίκα,συνήθως, λαμβάνει  κάποια φάρμακα με την έλευση της περιόδου της για περίπου 10 μέρες. Τα φάρμακα αυτά έχουν ως σκοπό την διέγερση των ωοθηκών προς παραγωγή αρκετών ώριμων ωαρίων. Στο φυσικό κύκλο της γυναίκας παράγεται, συνήθως, ένα μόνο ώριμο ωάριο. Η παρακολούθηση αποτελείται από 2 περίπου υπερηχογραφήματα και μία εξέταση αίματος. Την 13η περίπου μέρα του κύκλου της γυναίκας τα ωάρια αυτά είναι έτοιμα για λήψη. Η διαδικασία της λήψης γίνεται σε εξειδικευμένο κέντρο με την παρουσία αναισθησιολόγου και τη χρησιμοποίηση μέθης ώστε η γυναίκα να μην αισθανθεί καθόλου πόνο. Η λήψη γίνεται διακολπικά με μία λεπτή και μακριά βελόνα και την καθοδήγηση υπερήχου. Η διαδικασία αυτή, συνήθως, διαρκεί 10-15 λεπτά . Σε 1 ώρα περίπου η γυναίκα είναι έτοιμη να πάει σπίτι της και την επόμενη μέρα μπορεί να επιστρέψει στην εργασία της. Η όλη διαδικασία δεν προκαλεί παρενέργειες ή επιπλοκές παρά σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις. Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται είναι απόλυτα ασφαλή και υπάρχει μεγάλη εμπειρία στην χρήση τους χωρίς διαπιστωμένες παρενέργειες.

 

Για οποιαδήποτε απορία αναφορικά με τη Κρυοσυντήρηση Ωαρίων, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον Εξειδικευμένο κι Έμπειρο Χειρουργό Γυναικολόγο Dr Σαράφη Βασίλειο.

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ