TSH και Γονιμότητα

TSH και Γονιμότητα

Η θυρεοειδική λειτουργία ελέγχεται πρωτίστως με μία εξέταση αίματος που λέγεται TSH. Πρόκειται για μια πρωτεινη που εκκρίνεται από την υπόφυση για να διεγείρει την θυρεοειδική λειτουργία.

Όταν ο θυρεοειδής υπολειτουργεί η TSH αυξάνεται για να διεγείρει την λειτουργία του, την παραγωγή δηλαδή της κύριας ορμόνης του της θυροξίνης.

 

Αντίθετα όταν ο θυρεοειδής λειτουργεί έντονα – μια κατάσταση που λέγεται υπερθυρεοειδισμός – που μπορεί να οφείλεται στην ύπαρξη μιας μάζας στον θυρεοειδή, τότε η TSH  βρίσκεται ιδιαίτερα ελαττωμένη.

 

Οι φυσιολογικές τιμές της TSH είναι μεταξύ 0,2 και 4,2.

 

Ιδιαίτερα για την περίοδο που η γυναίκα θέλει να τεκνοποιήσει μας ενδιαφέρει οι τιμές της TSH να είναι μεταξύ 0,2 και 2,5. Σε τιμές πάνω από 2,5 φαίνεται από μελέτες ότι αυξάνεται ο κίνδυνος παλινδρόμησης της κύησης, της λεγόμενης αποβολής. Για το λόγο αυτό ελέγχουμε την TSH  στις γυναίκες που θέλουν να συλλάβουν είτε με φυσικό τρόπο είτε με μία μέθοδο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και αν είναι πάνω από 2,5 διερευνούμε την περίπτωση για την ανάγκη υποκατάστασης με εξωτερικη θυροξίνη (γνωστή και ως Τ4) για να μειωθεί η TSH και άρα ο κίνδυνος αποβολής.

 

Συνήθως επαναλαμβάνεται η TSH αλλά και οι θυρεοειδικές ορμόνες Τ4, Τ3 και freeT4, freeT3 καθώς και τα αντισώματα του θυρεοειδή Anti-TPO, Anti TG ενώ κάποιες φορές απαιτείται απεικονιστικός έλεγχος του θυρεοειδή με υπερηχογράφημα ή άλλη μέθοδο. Η ειδικότητα που ασχολείται με τον θυρεοειδή είναι ο ενδοκρινολόγος και όταν απαιτείται η διενέργεια σε βάθος έρευνας της θυρεοειδικής λειτουργίας η γυναίκα παραπέμπεται σε αυτόν προτού συνεχιστεί η θεραπεία για τη γονιμότητα.

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ