Εξωσωματική χωρίς φάρμακα 

Εξωσωματική χωρίς φάρμακα 

 

Περισσότερα  ζευγάρια από ποτέ σήμερα είναι αναγκασμένα να καταφύγουν στη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης προκειμένου να τεκνοποιήσουν. Αυτό είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων τόσο από την γυναίκα όσο και από τον άνδρα. 

 

Φυσιολογικά η γυναίκα απελευθερώνει ένα μόνο ώριμο  ωάριο κάθε μήνα στον κύκλο της. Στην κλασική εξωσωματική γονιμοποίηση χρησιμοποιούνται φάρμακα, για να ωριμάσουν περισσότερα από ένα ωάρια.  Η διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης χωρίς φάρμακα είναι η πρώτη θεραπεία εξωσωματικής που εφαρμόστηκε από το 1977 με επιτυχία, για να γεννηθεί το πρώτο “παιδί του σωλήνα” η Louise Brown το 1978.

 

Σήμερα η εξωσωματική χωρίς φάρμακα επανέρχεται δυναμικά μιας  και οι εξελίξεις στο εργαστήριο εξωσωματικής όπου έχουν τελειοποιηθεί οι συνθήκες γονιμοποίησης των ωαρίων και καλλιέργειας των εμβρύων που προκύπτουν, καθιστούν τη διαδικασία της εξωσωματικής με ένα ωάριο ιδιαίτερα αποτελεσματική. Έτσι το επιλεγμένο από τη φύση ωάριο που ωριμάζει στον κύκλο της γυναίκας συλλέγεται από τον γιατρό, για να  γονιμοποιηθεί τελικά από τους εμβρυολόγους με το διαθέσιμο σπέρμα και  να προκύψει ένα έμβρυο, το οποίο μερικές μέρες μετά εμφυτεύεται στη μήτρα της γυναίκας μέσω της διαδικασίας της εμβρυομεταφοράς. 

 

Στο εξωτερικό σήμερα έχουν αναπτυχθεί κλινικές που  πραγματοποιούν αποκλειστικά  εξωσωματική στο φυσικό κύκλο της γυναίκας ή σε τροποποιημένο φυσικό κύκλο (με τη χρήση ελάχιστων φαρμάκων) μιας και εκτός από τα αυξημένα ποσοστά επιτυχίας σε σχέση με το παρελθόν είναι απαίτηση πολλές φορές των σύγχρονων γυναικών να βιώσουν την διαδικασία της εξωσωματικής χωρίς τη χρήση ενέσεων και με ελάχιστη παρέμβαση στον κύκλο τους. Συνάμα υπάρχουν μελέτες που υποστηρίζουν ότι στον φυσικό κύκλο της γυναίκας η εγκυμοσύνη που προκύπτει έχει σημαντικά χαμηλότερες πιθανότητες για επιπλοκές σε σχέση με τις εγκυμοσύνες μετά την χρήση φαρμάκων. 

 

Επιπλέον, πλεονέκτημα της διαδικασίας αυτής είναι ότι εφόσον δεν προκύψει εγκυμοσύνη, είναι δυνατόν άμεσα στον επόμενο κύκλο να συλλεχθεί το επόμενο ωριμάζον ωάριο της γυναίκας. Επίσης πολλές φορές δεν χρειάζεται αναισθησία με τη μορφή μέθης αφού η συλλογή του ενός και μόνο ωοθυλακίου απαιτεί ένα και μόνο τσίμπημα και άρα ελάχιστη ενόχληση για τη γυναίκα. Το κόστος της θεραπείας είναι επίσης σημαντικά χαμηλότερο. Όλα τα παραπάνω καθιστούν την εξωσωματική σε φυσικό κύκλο της γυναίκας περισσότερο επίκαιρη από ποτέ. 

 

Ο κ.Σαράφης πραγματοποιεί εξωσωματική σε φυσικό κύκλο τα τελευταία 10 χρόνια έχοντας εκπαιδευτεί από τον πρωτεργάτη στον τομέα αυτό παγκοσμίως Prof Geeta Nargund  για την οποία και εργάστηκε από το 2012 εως και το 2015 στο πιο γνωστό κέντρο εξωσωματικής σε φυσικό κύκλο της Αγγλίας, Create Health London. 



ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ