Μικροβίωμα της μήτρας

Uterus microbiome

Μικροβίωμα της μήτρας

Uterus microbiome

Με τον όρο μικροβίωμα της μήτρας εννοούμε τη σύσταση του ενδομητρίου όσο αφορά σε μικροοργανισμούς οι οποίοι είναι παρόντες σε άλλοτε άλλη ποσότητα.

Παλιότερα η επιστήμη πίστευε ότι η κοιλότητα της μήτρας είναι στείρα και επομένως δεν έχει μικρόβια όπως συμβαίνει με άλλες κοιλότητες στο εσωτερικό του σώματος. Τις τελευταίες δεκαετίες και όσο οι τεχνικές καλλιέργειας αναπτύχθηκαν διαπιστώθηκε ότι η μήτρα των γυναικών φέρει μικροοργανισμούς με κυρίαρχους τα διάφορα είδη γαλακτοβάκιλλων. Η επανάσταση στην γνώση μας στον τομέα αυτό ήρθε μόλις την τελευταία δεκαετία όταν με νεότερες τεχνικές όπως αυτή του PCR αλλά κυρίως του NGS (Next Generation Sequencing) δόθηκε η δυνατότητα ποιοτικής αλλά και ποσοτικής ταυτοποίησης των μικροοργανισμών της μήτρας αναλύοντας το DNA τους. Είναι γνωστό από χρόνια το μοναδικό DNA του κάθε είδος μικροοργανισμού οπότε με τις πολύ ευαίσθητες αυτές μεθόδους που αναλύουν το DNA είναι κανείς σε θέση να βρει μικροοργανισμούς που θα ήταν πολύ δύσκολο να καλλιεργηθούν και άρα να αναγνωριστούν με κλασσικές τεχνικές.

Συγκεκριμένοι μικροοργανισμοί έχουν μάλιστα ταυτοποιηθεί ως αίτια χρόνιας φλεγμονής του ενδομητρίου μιας κατάστασης που ονομάζεται χρόνια ενδομητρίτιδα και είναι υπεύθυνη τόσο για ανεξήγητη υπογονιμότητα όσο και για επαναλαμβανόμενες αποβολές και επαναλαμβανόμενες αποτυχίες εμφύτευσης σε προσπάθειες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Η κατάσταση μάλιστα αυτή δεν συνοδεύεται τις περισσότερες φορές από συμπτώματα με αποτέλεσμα οι γυναίκες που φέρουν την ανώμαλη αυτή σύσταση σε μικροοργανισμούς στην μήτρα τους να μην το γνωρίζουν εάν δεν υποβληθούν σε ειδικές εξετάσεις.

Μερικοί από τους παθογόνους μικροοργανισμούς που ενοχοποιούνται για χρόνια ενδομητρίτιδα είναι οι παρακάτω:
χλαμύδια
σταφυλόκοκκος
στρεπτόκοκκος
εντεροβακτηριοειδή
Bifidobacterium
Clostridium
Prevotella
Atopobium
Mobiluncus
Peptostreptococcus
Mycoplasma hominis
Mycoplasma genitalium
Ureaplasma
Chlamydia
Acinetobacter
Sneathia
Dialister
Actinomyces
Gardnerella
Leptotrichia
Fusobacterium
Megasphaera
Veillonella
Aerococcus
Anaerococcus
Pseudomonas

Υπάρχουν και άλλοι μικροοργανισμοί οι οποίοι θεωρούνται περισσότερο αθώοι αλλά η παρουσία τους σε μεγάλες ποσότητες στην κοιλότητα της μήτρας θεωρείται ότι μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την φυσιολογική εμφύτευση του ενδομητρίου και άρα να οδηγήσει σε αποβολές πρώτου ή δευτέρου τριμήνου της κύησης.

Η μελέτη της παρουσίας και της σχετικής αναλογίας των μικροοργανισμών της κοιλότητας της μήτρας από τον Ειδικό Γυναικολόγο Αναπαραγωγής μπορεί να οδηγήσει σε χρήσιμα συμπεράσματα σχετικά με την υπογονιμότητα και τις θεραπείες που πρέπει να ακολουθηθούν προκειμένου το περιβάλλον της μήτρας να είναι ευνοικότερο για μία ανεπίπλεκτη εγκυμοσύνη.

Η συνηθέστερη θεραπεία εφόσον διαπιστωθεί χρόνια ενδομητρίτιδα είναι η χρήση από του στόματος αντιβιοτικών σε συνδυασμό με προβιοτικά. Τα τελευταία συνηθίζεται να χορηγούνται σε μορφή κολπικών υποθέτων για τουλάχιστον ένα μήνα.

Στο ιατρείο μας χρησιμοποιούμε εξειδικευμένες εξετάσεις που αναγνωρίζουν το μικροβίωμα του ενδομητρίου τα τελευταία 5 χρόνια τουλάχιστον. Αυτό ήταν δυνατό με αποστολή των δειγμάτων του ενδομητρίου σε εξειδικευμένα εργαστήρια του εξωτερικού και τα αποτελέσματα ήταν ιδιαίτερα σημαντικά αφού στοχευμένες θεραπείες έδωσαν τη δυνατότητα σε γυναίκες να τεκνοποιήσουν μετά από πολυετείς αποτυχημένες θεραπείες εξωσωματικής γονιμοποίησης. Σήμερα έχουμε την πολυτέλεια να έχουμε εργαστήρια στην Ελλάδα με εξειδικευμένους επιστήμονες και τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα ώστε οι εξετάσεις αυτές να πραγματοποιούνται στην Ελλάδα κάτι το οποίο έχει μειώσει σημαντικά το κόστος και άρα τις κάνει προσιτές σε περισσότερες γυναίκες με ανεξήγητη υπογονιμότητα, πολλαπλές αποβολές ή αποτυχημένες εξωσωματικές.

Ρωτήστε μας σχετικα με την περίπτωσή σας για περισσότερες εξειδικευμένες πληροφορίες πατώντας εδώ.



ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ